sreda, 20 januarja, 2021
Doma Podravje Javni potniški promet: S ponedeljkom začnejo

Javni potniški promet: S ponedeljkom začnejo

Fotografija je simbolična. Promet bo dovoljen za javni potniški promet, to je avtobuse in vlake.

V ponedeljek, 11. maja, bo ponovno odprt ves javni potniški promet, ki je bil zaradi novega koronavirusa začasno prekinjen 8 tednov.

Javni prevozi sicer še ne bodo potekali tako kot pred krizo, saj morajo izvajalci upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki zagotavljajo ustrezne pogoje za varovanje voznika in potnikov.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, pa je navedel nekaj podrobnosti, ki so:

Za zaščito voznikov so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo.

– V prehodnem obdobju bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, da ne bo prišlo do stika med voznikom in potniki.

Med potniki mora biti razdalja vsaj 1,5 metra. Vsi morajo obvezno uporabljati masko.

Vozilo je potrebno na koncu vožnje (proge), po izstopu vseh potnikov, temeljito prezračiti in še pred začetkom naslednje vožnje razkužiti vse površine.

– Na avtobusu ne bo prodaje vozovnic, dokler ne bodo nameščene fizične pregrade.

Ob vstopnih oziroma izstopnih vratih avtobusa in vlaka mora biti nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom obvezno razkužiti roke.

Ministrstvo je vzpostavilo posebno telefonsko številko 01 478 85 12, kjer je mogoče dobiti odgovore na morebitna vprašanja, ki se nanašajo na  ponovno uvajanje javnega potniškega prometa.

M. P.