Javni prevoz potnikov v državi se začasno ustavlja

(vir: SŽ)

Vlada je sprejela Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v državi, ki začne veljati 16. marca ob 0.00 uri.

Velja za prevoze po cestah, železnici, za žičnice, vzpenjače, izjeme so natančno določene.

Z odlokom bo prepovedano:

  • Izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov in občasnega prevoza potnikov;
  • javni železniški prevoz potnikov v notranjem in mednarodnem prometu.

Prepoved za avtotaksi prevoze ne velja, so pa določeni posebni pogoji. Ti bodo dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Iz omejitev so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme bo odobril minister, pristojen za infrastrukturo.

Prepovedan bo tudi prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja in za osebe, ki so pred uveljavitvijo tega odloka opravile prevoz z napravami iz prejšnjega odstavka in se vračajo nazaj po uveljavitvi tega odloka.

Tudi v tem primeru morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Prepovedi in omejitve veljajo do prenehanja razlogov zanje, sklep o tem bo vlada objavila v Uradnem listu.

Vlada je omejitve v prometu sprejela v skladu z dogovorom na sinočnji seji Kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 (koronavirusa).

Sinoči so za uradnega govorca kriznega štaba imenovali Jelko Kacin.

Krizni štab se bo danes sestal z direktorji vseh bolnišnic in direktorji zdravstvenih domov. Jutri, v ponedeljek, pa se bodo sestali z direktorji domov za starejše, saj so prav starejši najbolj ogrožena kategorija.

Napovedana so še podrobnejša navodila glede obratovanja lokalov.

V pripravi je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu  zaradi posledic širjenja koronavirusa, z namenom ohranitve delovnih mest in likvidnosti podjetij.

krizni-stab-

M. P.