Javno življenje se ustavlja, tako v Sloveniji kot pri sosedih

(vir: epa)

Zaradi koronavirusa od danes do preklica tako v Sloveniji kot sosednjih državah veljajo številni ukrepi. Več evropskih držav bo poostrilo nadzor na svojih mejah oziroma jih bodo zaprle. S torkom se bo ustavil tudi letalski promet.

Od danes do preklica so v Sloveniji zaprti vrtci in šole oziroma vse vzgojno-izobraževalne enote, tudi dijaški in študentski domovi. Zaprte so vse nenujne prodajalne, v ostalih pa bo veljala omejitev hkratnega obiska ljudi. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok, pri tem se priporoča medsebojna pomoč.

Prepoved neposredne prodaje blaga in storitev velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Prepoved velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Slednje pomeni, da morajo svoja vrata začasno zapreti vsi hoteli, lokali, športni objekti, kinodvorane, frizerji in trgovine.

Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Dovoljeni so: prodaja živil v živilskih trgovinah, prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah in prodaja kmetijskega repromateriala. Izvajale se bodo tudi veterinarske storitve.

Ustavljen je ves javni potniški promet, prepoved velja tudi za prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačami in krožnimi kabinskimi žičnicami.

Taksi prevozi bodo še naprej dovoljeni, če bo voznik pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom. Prepoved sicer ne velja za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja.

Vsi ti ukrepi imajo samo en cilj, preprečiti druženje med ljudmi in s tem širjenje novega koronavirusa. Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da se mnogi ne držijo pozivov, naj ostanejo doma in še naprej obiskujejo lokale, igrišča ipd.

Po napovedih se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov.

To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil.

Po napovedih bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.

Nekateri so sicer prepričani, da bi morala država zapreti tudi proizvodnjo v tovarnah, a na Gospodarski zbornici Sloveniji in v Združenju delodajalcev opozarjajo, da bi to lahko pomenilo potop gospodarstva. Ravno zato si je vlada vzela nekaj več časa, da razmisli o tovrstnih ukrepih.

Dejstvo je sicer, da v drugih državah, kjer se soočajo z epidemijo koronavirusa, tovarn niso zaprli.

Bo pa državni zbor v sredo sprejemal zakon, s katerim bo država podjetjem subvencionirala nadomestilo plače za delavce, ki bodo morda zaradi težav v proizvodnji morali začasno ostati doma.

Vlada proučuje tudi možnosti, kako priskočiti na pomoč okoli 100.000 samostojnim podjetnikom. Slišati je, da gredo razmišljanja v smeri, da bi jih za čas, ko traja epidemija, oprostila plačila prispevkov.

Podobno tudi v Avstriji

Zaradi koronavirusa danes javno življenje ne bo zastalo samo v Sloveniji, ampak tudi po drugih evropskih državah, med drugim v Avstriji. Več evropskih držav bo poostrilo nadzor na svojih mejah oziroma jih bodo zaprle.

Šole in univerze se danes tako kot v Sloveniji za nekaj časa zapirajo v Avstriji, na Madžarskem in Nizozemskem, v številnih državah pa so to že storili.

V Avstriji bodo od danes zaprte vse trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin. Restavracije bodo lahko delovale le omejeno, v torek pa jih bodo povsem zaprli. Močno bodo omejili gibanje ljudi na prostem. Domove bodo lahko zapustili samo, če bodo morali na delo, po nujnih nakupih ali pomagati drugim.

Nadaljevalo se bo tudi vzpostavljanje ponovnega nadzora na notranjih schengenskih mejah oziroma njihovo zapiranje. Nadzor na mejah s Francijo, Švico in Avstrijo bo danes po napovedih uvedla Nemčija.

M. P.