Javnomnenjska anketa: Golob odrezal tudi Mesca

(vir: arhiv)

Po zadnji javnomnenjski anketi agencije Parsifal je Gibanje Svoboda Roberta Goloba pod 4-odstotni parlamentarni prag spravilo dve stranki KUL, to je SAB in Levico, ogrožena je tudi LMŠ. Podpora vidno pada tudi SD. 

Zadnje merjenje javnega mnenja agencije Parsifal med 14. in 16 aprilom 2022 je poskrbelo za tektonske premike na levici.

Gibanje Svoboda beleži rast podpore, s čimer se že drugi dan uvršča na prvo mesto med političnimi strankami, ki kandidirajo na nedeljskih državnozborskih volitvah.

Svobodnjaki Roberta Goloba bi tako med opredeljenimi prejeli glasove 32,7 odstotka vprašanih. Sledi SDS Janeza Janše, ki bi jo volilo 25,8 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon s 7,6-odstotno podporo. Na četrtem mestu ostaja NSi Mateja Tonina s 6,6 odstotka, sledita ji gibanje Povežimo Slovenijo 5,7 odstotka in LMŠ Marjana Šarca 5,1 odstotka.

Vzpon stranke tranzicijskega elektro milijonarja se več kot očitno zajeda v volilno telo ostalih strank levice. Če ankete SAB in LMŠ že dlje časa kažejo na izpad iz parlamenta, pa se je tokrat prvič zgodilo, da je pod parlamentarnim pragom ostala Levica. Kar sicer ni presenečenje.

Analitiki so že ob vstopu Goloba v politično tekmo napovedali, da bo ta posegal predvsem v bazen volivcev levice, ki pa je omejen. To se danes ilustrativno kaže na nižanju podpore praktično vsem strankam KUL.

Neodločenih volivcev je zgolj slabih 20 odstotkov, volitev pa se namerava udeležiti kar 71,8 odstotka vprašanih. Za primerjavo: na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 je bila volilna udeležba 52,6 odstotna.

Več in vir: Javnomnenjska anketa

M. P.