Javnomnenjska anketa: Podpora vladi strmo narašča

Predsednik vlade Janez Janša (vir: arhiv)

Vlado podpira 41,5 odstotka vprašanih, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, ki jo je opravila za televizijo Nova24TV.

Vlado sicer še vedno ne podpira 52,6 odstotka sodelujočih v anketi, a je vseeno že četrti mesec zapored vidno opazen trend višanja podpore vladi.

Ta je bila na najnižji točki novembra leta 2021, ko jo je podpiralo le še slabih 30 odstotkov vprašanih, v zadnjem času pa ta rezultat v očeh javnosti močno popravila. 5,9 odstotka anketirancev sicer na vprašanje, ali vlado podpirajo, ni znalo odgovoriti.

Vlada Janeza Janše je imela najvišjo podporo takoj ob nastopu mandata marca leta 2020, ko se ji je naklonjeno izreklo skoraj 60 odstotkov vprašanih, potem pa je začela podpora padati z umetno ustvarjeno afero o zaščitnih maskah, ki jo je lansirala oddaja Tarča na javni RTV.

Čeprav končni cilj, padec vlade, nikoli ni bil dosežen, je podpora vladi že maja leta 2020 padla na 41 odstotkov, takšna pa je tudi danes, dve leti pozneje. Vmes se je sicer zgodila epidemija in nekaj njenih vrhuncev z ostrimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa.

Vir 

M. P.