Javnomnenjska anketa: Vse kaže, da je z levo koalicijo konec

Janez Janša (vir: arhiv)

Najnovejša javnomnenjska raziskava agencije Parsifal, izvedena med 30. marcem in 1. aprilom za Nova24TV, je pokazala, da bi se parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo 67,7 odstotka vprašanih, kar kaže, da zanimanje za volitve iz tedna v teden narašča. Ankete opredeljenih volivcev nadalje kažejo, da bi pred parlamentom ostala tako SAB kot tudi LMŠ.

To bi tudi pomenilo potop strank z imeni svojih predsednikov in konec upanja za levo koalicijo, ki bi skupno prejela 36,1 odstotka glasov.

Po drugi strani pa bi se glede na izbiro opredeljenih volivcev v parlament uvrstilo gibanje Povežimo Slovenijo, blizu parlamentarnega praga je Naša dežela Aleksandre Pivec. Koalicija SDS, NSi in Povežimo Slovenijo bi prejela 46,1 odstotka glasov.

Med opredeljenimi bi SDS dobila 34,4 odstotka, Gibanje Svoboda 21,3 odstotka in SD 8,8 odstotka. S 6,8 odstotka jim sledijo v gibanju Povežimo Slovenijo, Levico bi volilo 6 odstotkov opredeljenih, NSi pa 4,9 odstotka.

SDS je tudi močno prehitela drugo- in tretje uvrščeni stranki – Gibanje Svoboda elektro oligarha Roberta Goloba in SD Tanje Fajon. Če bi bile volitve jutri, bi SDS dobila za desetino več glasov kot GS in SD skupaj.

Več: Javnomnenjska anketa

M. P.