Je Gibanje Svoboda lagalo o njeni izobrazbi ?

Vir: Slika zaslona, povzeto po Nova24.TV

V pičlem dnevu, kar sem objavil podatke iz parlamenta o izobrazbi premierove kandidatke za kmetijsko ministrico poslanke Svobode Mateje Čalušić, so ji v parlamentu v življenjepisu znižali raven izobrazbe.

To je posledica preverjanj njene izobrazbe, kar se je izvedelo, da je kandidatka. Tudi v kampanji se je lani predstavljala z univerzitetno izobrazbo, ki pa je nima. Tako:

Vir: Posnetek zaslona- povzeto po Spletni casopis.eu

Še v četrtek, ko sem v parlamentu kopiral njen življenjepis, je bilo tudi tam zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo Biotehniške fakultete univerze v Ljubljani. A v enem dnevu so ji izobrazbo znižali. Prvotna višja izobrazba je bila navedena tako:

Vir: Posnetek zaslona, povzeto po Spletničasopis.eu

Po novem ima državni zbor zapisano le še diploma na Biotehnični fakulteti. Na portalu Cobiss lahko najdemo njeno diplomsko delo z naslovom “Pridelek oljke (Olea europaea L.) sorte ‘Istrska belica’ na cepljenih sadikah in na lastnih koreninah”. A ob tem delu je tudi oznaka, da gre za diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija – 1. stopnja. To ni univerzitetna diploma.

S pomanjkljivo izobrazbo je bil za ministra za gospodarstvo, turizem in šport izvoljen že Matjaž Han (SD), ki pa je vsaj zelo izkušen politik (župan in dolgoletni poslanec) in podjetnik. Nikoli pa tudi ni trdil, da ima univerzitetno. Za Čalušićevo tega ni mogoče reči.

Za pravilnost objave v volilnih razglasih državne volilne komisije so odgovorni kandidati sami in stranke. Za napačno informiranje ljudi torej Čalušićeva in Svoboda Roberta Goloba. Informacije volivcem državne volilne komisije o kandidatih na njihovih straneh pa več niso preprosto dostopne, dostop do podatkov zaradi varstva zasebnosti politikov na oblasti ljudem hitro onemogočajo. A na spletu in v spletnih arhivih ostaja veliko.

Vir: Slika zaslona, povzeto po Spletni časopis EU

Napake pri izobrazbi do kandidature za ministrico verjetno nihče ni opazil, ker je bila v državnem zboru hudo nevidna. Med odzivi na članek na omrežju X pa je bil tudi tak:

Povzeto po: spletnicasopis.eu