Jemo ga vsak dan in ogroža naše zdravje: To je najslabša hrana za visok holesterol

Povišan holesterol v krvi je ena izmed pogostih zdravstvenih težav, ki se je ne zavedamo, saj sprva ne kažejo jasnih simptomov, zato jo pogosto imenujemo »tihi ubijalec«.

Povišen holesterol

Holesterol je nujen za normalno delovanje celic in tvori celične in znotrajcelične membrane, v nekaterih organih in organskih sistemih v telesu pa igra zelo pomembno vlogo, kot je na primer sinteza žolčnih kislin v hepatocitih.

Težava pa nastane, če je ta povišan, strokovnjaki pa še posebej opozarjajo na holesterol LDL, ki ga verjetno poznate kot »slabi holesterol«.

Če preseže normalne vrednosti, se presežek lepi na notranje stene krvnih žil, kar lahko povzroči možgansko kap, aterosklerozo, visok krvni tlak, srčni infarkt, kronično ledvično bolezen, žolčne kamne itd.

Številne raziskave so opozorile na povezavo med prehrano in holesterolom v krvi in ​​tako kot obstajajo živila, ki lahko pomagajo zniževati holesterol, je bilo ugotovljeno tudi, da so nekatera živila nevarna za ljudi s povišano ravnjo te snovi.

Medicinska fakulteta Univerze Harvard je na svoji spletni strani objavila seznam štirih skupin živil, ki se jim je treba izogibati, pri čemer je poudarjeno, da je treba biti previden pri hrani, bogati z nasičenimi maščobami.

Rdeče meso

Govedina, svinjina in jagnjetina so polni nasičenih maščob, strokovnjaki s Harvarda pa poudarjajo, da tega rdečega mesa ne bi smeli popolnoma izločiti iz prehrane, temveč le omejiti njegov vnos, torej ga uživati ​​občasno. Poleg tega Harvard Medical School navaja omejitev porcije na 3 unče ali 85 gramov in svetuje, da raje izberemo puste kose, kot so pečenka, svinjski file ali file.

Kot rečeno, je idealno rdeče meso nadomestiti z beljakovinami z nizko vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola, kot so piščančje in puranje prsi brez kože, sledijo jim ribe in fižol, prava zakladnica rastlinskih beljakovin.

Ocvrta hrana

Globoko ocvrta živila, kot so piščančje peruti, so med najslabšimi, ko gre za holesterol, saj cvrtje poveča vsebnost kalorij v hrani.

Zaradi tega je bolj priporočljivo jesti pečeno hrano ali vsaj uporabiti cvrtnik in olivno olje.

Predelano meso

Številne raziskave so dokazale, da mesni izdelki ne bi smeli biti pogosto zastopani v prehrani. Poleg kompleksne predelave se običajno uporablja za hrenovke, paštete, salame itd. uporablja najmastnejše rdeče meso.

Morda se zdijo piščančje ali puranje klobase bolj zdrave, a tudi te niso brez holesterola, ugotavlja Harvard.

Pečeni proizvodi

Piškoti in peciva, ki so narejena iz velike količine masla in margarine, so polni holesterola. Hrana iz peke je pogosto zelo revna s hranili, bogata pa z vsem, česar ne želimo v svojem telesu, kot so sladkor in nasičene maščobe, ki dokazano zvišujejo raven holesterola v krvi.

Ni se jim treba odpovedati za vedno, a jih poskušajte uživati ​​redko in ne kupovati že pripravljenih izdelkov, temveč pripraviti domače pecivo, pa tudi namesto masla uporabiti bolj zdravo alternativo.

Avtor: N.V.