Jožef Lenart: “Naravnost otročje je, da se zaščiti pred točo ne namenja več časa in denarja”

Poslanec Jožef Lenart

V Podravju in tudi na celotnem področju države je bila letos že večkrat toča, neurja s točo so pogosta, silovita in tudi toča je v primerjavi s preteklostjo vse večja. Temu primerno visoka je tudi škoda, ki nastaja na kmetijskih pridelkih. Kmetje obupujejo. Kot primer navedimo, da je KGZ Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj letošnjo škodo na širšem podravskem območju ocenil na več kot 11 milijonov evrov.

Tudi zato se nekateri kmetje odločajo za opustitev kmetijske ali dopolnilne dejavnosti na kmetijah.

Na to je v enem od zadnjih poslanskih vprašanj opozoril tudi Jožef Lenart, poslanec iz vrst SDS. Zapisal je, da se med delom na terenu veliko pogovarja s kmeti in pri tem med drugim navedel primer vinogradnika iz Slovenskih goric, ki razmišlja o poseku vinograda. Ta je povedal: “Vsako leto mi enkrat pozebe in po dvakrat stolče pridelek, ali pa dvakrat pozebe in enkrat prav dokončno pridelek stolče toča.”

Toča, ki je nedavno klestila po naših krajih.

Lenart je ob tem opozoril, da tudi sosednji vinogradi izginjajo drug za drugim. Veliko škode je tudi na ostalih poljščinah, kulturah in objektih. Pri vsem skupaj kmetom in prebivalcem ostanejo le stroški in grenak priokus, da država mačehovsko ne naredi ničesar.

“Glede na sosednjo Avstrijo in Hrvaško, ki izvajata aktivno zaščito proti toči, je naravnost otročje, da se tej temi pri nas ne namenja več časa in denarja,” je zapisal.

Na Štajerskem imajo aktivno le eno letalo proti toči, ki je sicer primerno opremljeno in tudi učinkovito zmanjšuje škodo, vendar je ob več hkratnih nevihtah nemočno.

Lenart ob tem navaja primer, da ob podobnih razmerah na podobno velikem območju Avstrijci delujejo s tremi protitočnimi letali.

Opozarja še, da je Slovenija v letu 2018 za zaščito proti toči namenila le 250.000 evrov, kar je približno 2 odstotka nastale škode v vinogradih, na njivah in sadovnjakih.

Zato je Aleksandri Pivec, ministrici za kmetijstvo v vladi Marjana Šarca, predlagal, da ministrstvo več denarja nameni za vzpostavitev celovitega sistema zaščite pred točo.

V letalskem centru Maribor, kjer skrbijo za letalsko zaščito proti toči, sicer že leta poudarjajo, da bi potrebovali učinkovit radarski sistem in še vsaj eno letalo. Lenart je ob tem prepričan, da bi lahko za začetek in v dodatno pomoč pri zaščiti lahko uporabili tudi nekaj specialno opremljenih vojaških letal Pilatus. Pivčeva se na vse to še ni odzvala.

M. P.