Jurša: “Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik”

Poslanci stranke DeSUS

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi v državnem zboru danes potrdil, da se je pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in ga seznanil s stališči DeSUS glede podpore konstruktivni nezaupnici. Povedal mu je, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume.

O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška se z Janšo po Jurševih navedbah nista pogovarjala. Prav tako se nista pogovarjala o tem, ali s tem čakajo na rezultat konstruktivne nezaupnice.

Na vprašanje, ali je vendarle tako moč razumeti sosledje dogodkov, torej da bi Janša z odločitvijo glede DeSUS v vladi počakal na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, pa je Jurša odgovoril slikovito: “Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite.” “Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik,” je dodal.

Janša je namreč v petek dejal, da do današnjega srečanja koalicije, ki bo pozneje popoldne, pričakuje odgovor poslancev DeSUS, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Če vlade ne podpirajo, bo poleg zdravstvenega odprt tudi kmetijski resor, ki ga zdaj vodi Podgoršek, je v petek povedal Janša.

Iz DeSUS medtem tudi po torkovem sestanku poslanske skupine in vodstva stranke, po katerem je prvak DeSUS Karl Erjavec sporočil, da poslanci DeSUS podpirajo konstruktivno nezaupnico, prihajajo različna neuradna sporočila glede stališč posameznih poslancev. Jurša je sicer že v torek napovedal, da se bodo v primeru neuspeha nezaupnice pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo njihova poslanska skupina, ki je sam v ekstremni opoziciji ne vidi.

Poslanci stranke DeSUS v državnem zboru tudi sicer podpirajo večino vladnih predlogov zakonov. Prav tako neuradno naj ne bi bilo pričakovati, da bi podprli interpelacije ministrov, ki se obetajo in jih v KUL vlagajo kot nori. Namesto, da bi pomagali in sodelovali, da pridemo čim prej iz te zdravstvene krize – se raje igrajo in nagajajo. 

M. P.