Kaj je v lanskem letu počel soprog prve predsednice republike?

Ljubljana, Zgornje Gameljne. Ogled prenovljene vile Ruska daca, razglasene za kulturni spomenik lokalnega pomena. Lastnik Ales Musar. Vir: Nova24.TV

Soprog predsednice republike Aleš Musar je skladno z vlogo, ki jo ima kot partner predsednice republike Nataše Pirc Musar, v prvem letu njenega mandata med drugim dvakrat gostil partnerski program in vzpostavil redna srečanja s partnerji tujih veleposlanikov v Sloveniji. Tudi v prihodnje pa bo posebno pozornost namenil kulturni dediščini.

Prvič imamo soproga predsednice

Ob izvolitvi predsednika oziroma predsednici republike poseben status namreč pripade njegovemu zakonskemu ali zunajzakonskemu partnerju oz. partnerki. Vlogo igra predvsem pri protokolarnih dogodkih in v spremljevalnem programu doma in ob obiskih v tujini, ob tem pa se lahko posveča tudi drugim področjem, ki so po njegovi oceni pomembna v družbi.

Slovenija je z izvolitvijo prve predsednice republike prvič dobila soproga predsednice. Aleš Musar je v minulem letu v Sloveniji dvakrat gostil partnerski program, in sicer ob uradnih obiskih albanskega in črnogorskega predsednika, so za STA navedli v uradu predsednice republike.

Predsednico je v tujini spremljal na pogreb papeža Benedikta XVI., uradni obisk Madžarske na povabilo madžarske predsednice, kronanje kralja Karla III., Evropski forum Alpbach, 80. obletnico osvoboditve taborišča na otoku Rab ter v Luksemburg na obisk sodišča EU in dvostransko srečanje z velikim vojvodo Henrijem.

Srečeval se je tudi z drugimi soprogi poslanikov

Sam pa se je udeležil vrha soprog in soprogov evropskih voditeljev, ki sta ga gostila soproga hrvaškega predsednika Sanja Musić Milanović in izvršni direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Henri P. Kluge, tretjega vrha partnerjev voditeljev držav, ki ga je gostila soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska in na povabilo soproge makedonskega predsednika Elizabete Gjorgievske konference Moč izbire: realizacija telesne avtonomije žensk in deklet.

V sodelovanju z zunanjim ministrstvom je tudi vzpostavil redna srečanja s soprogami in soprogi tujih veleposlanikov v Sloveniji, ki bodo potekala dvakrat letno.

Sicer pa je Musar v Sloveniji med drugim zabeležil 12 nagovorov na različnih prireditvah, obiskal tri domove za starejše in socialnovarstvene zavode, oddelkom za demenco pa je ob tem doniral terapevtske mačke za bolnike, so našteli v predsedničinem uradu.

Tudi v prihodnjem letu bo soprog predsednice republike opravljal naloge, ki so določene s protokolarnimi obveznostmi, še naprej pa se bo posvečal tudi ohranjanju slovenske kulturne dediščine, so še navedli v uradu predsednice republike.

PLAČILO

Ena od pravic zakonca oziroma partnerja je mesečno nadomestilo v višini 15 odstotkov plače predsednice republike. Partnerica nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Tanja Pečar ni uveljavljala nobene zakonske pravice, od zdaj je to malo drugače. Aleš Musar za svoje delo tako mesečno prejme 850€.

Povzeto po STA in Maribor24.si