Kaj vse bi umetno stlačili v novo ministrstvo pod Meščevim vodstvom?

Zbiranje podpisov v Dupleku. (vir: Marko Rems, FB)

Zdajšnja vlada je takoj po imenovanju sprejela spremembe Zakona o Vladi RS, s katerim so dokazali, da so za njih prioriteta funkcionarski stolčki. Število ministrstev želijo povečati na 20, s tem pa zagotoviti službe neizvoljenim politikom iz vrst Levice in zdaj že propadlih nekdanjih SAB in LMŠ.

Nekatera obstoječa ministrstva nameravajo umetno deliti, združevati in prenašati posamezna področja, za katera so ministrstva zadolžena. Smiselnih zaokrožitev po spremembi zakona pa praktično ni.

Ena večjih neumnosti je napovedano Ministrstvo za solidarno prihodnost, to posebno izstopa po svoji kreativnosti. Izboril si ga je Luka Mesec, predsednik Levice, stranke, ki se je s 4 odstotki komaj prebila v parlament.

Kaj vse je koalicija Roberta Goloba umetno stlačila v novo ministrstvo, ki je svetovni unikat?

  • dolgotrajno oskrbo, oskrbo starejših so pustili na področju sociale,
  • zemljiško in stanovanjsko politiko,
  • razvijanje in promocijo modelov lastništva zaposlenih in participativnega upravljanja v podjetjih,
  • udeležbo delavcev pri dobičku ter ostalih t. i. politik ekonomske demokracije.

Novoustanovljeni resor bi se torej po sprejeti noveli zakona ukvarjal z vsem po malo, kar ne bi prineslo nobene učinkovitosti, temveč le večjo možnost nastanka nesoglasij, vztrajnega pregovarjanja glede delitve pristojnosti in zmede.

Luka Mesec je ob svojem zaslišanju za ministra povedal, da pričakuje, da bo eno leto izgubil samo s tem, da bo vzpostavil ministrstvo. Šlo bo torej najmanj za leto dni mrtvega toka.

Naj spomnimo, da so vladne ekipe v zgodovini Slovenije doslej bile različno številčne. Tako smo, na primer, v mandatu 2004–2008 imeli 12 ministrstev, v mandatu v letu 2012 pa le dobrih 11. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je najbolj vitka in najbolj operativna vlada bila 10. slovenska vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Imela je 11 ministrov in ministrico brez resorja, ki je vodila Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Torej, državo lahko vodi skoraj polovico manjša ekipa, kot pa jo želi aktualna Golobova ekipa. Tudi zato SDS zbira zdaj podpise proti birokraciji, proti uvedbi zakona o vladi, da se te neumnosti preprečijo.

SDS podpise zbira do prihodnje srede, 5. septembra 2022. Zbrati morajo 40.000 podpisov volivk in volivcev. Ti se lahko zglasijo pri stojnicah pred upravnimi enotami ali krajevnimi uradi ali pa podpis podpore referendumu dajo prek eUprave (če imajo v Sloveniji overovljen certifikat za podpisovanje e-dokumentov).

M. P.