Kako gojiti borovnice na domačem vrtu ?

Borovnice

Gojenje borovnic na domačem vrtu je relativno enostavno, če sledite nekaj preprostim korakom. Tukaj je opisano, kako začeti:

  1. Izberite pravo sorto: obstaja veliko različnih vrst borovnic, zato je pomembno, da izberete sorto, ki bo dobro uspevala v vašem podnebju. Nekatere priljubljene možnosti vključujejo borovnice Highbush, Rabbiteye in Southern Highbush.
  2. Izberite pravo mesto: Borovnice imajo raje kisla tla s pH med 4,0 in 5,5. Potrebujejo tudi dobro odcedno zemljo, ki je bogata z organskimi snovmi. Izberite mesto na svojem vrtu, ki je polno sonca in ima dobro drenažo.
  3. Posadite svoje borovnice: Borovnice je najbolje saditi spomladi ali jeseni. Izkopljemo luknjo, ki je dvakrat širša od koreninske grude in dovolj globoka, da pokrije vrh koreninske grude. Dodajte nekaj organske snovi v luknjo, kot je kompost ali šotni mah, in jo zmešajte z zemljo. Postavite rastlino borovnice v luknjo in jo nasujte z zemljo.
  4. Zalivanje in gnojenje: borovnice naj bodo dobro zalivane, zlasti v vročem in suhem vremenu. Gnojite s kislim gnojilom spomladi in ponovno jeseni.
  5. Obrežite borovnice: Pozimi obrežite vse odmrle, obolele ali poškodovane veje. Sredino grma lahko tudi razredčite, da izboljšate kroženje zraka.
  6. Nabiranje borovnic: Borovnice so običajno pripravljene za nabiranje sredi do poznega poletja. Nabirajte jih, ko so popolnoma zrele in modre.

Če sledite tem preprostim korakom, lahko sami vzgojite okusne borovnice na domačem vrtu.