Kako je po aferi Litijska “znorela” Švarc Pipanova in kako je v zgodbo vpletena Vesna Vuković

Nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Foto: Borut Zivulovic /BOBO

Ministrstvo za pravosodje je bilo po izbruhu afere “Litijska” podobno bojišču, je zapisano v posebnem dopisu žvižgačev. Tekst, ki smo ga prejeli v nabiralnik, razkriva doslej neznane podrobnosti o vpletenosti Vesne Vuković v celotno dogajanje, kako je “znorela” nekdanja ministrica in koga je pooblastila za rablja zaposlenih, a se ji je ta uprl. 

“Čas je, da se razkrijejo dogodki usodnih dni, ko je afera dobila novo podobo,” so zapisali žvižgači.

Zaposleni na ministrstvu so v dopisu zapisali, da so že mesece pod pritiskom javnosti. Razlog je seveda sporni nakup nesojene nove sodne stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani. O aferi smo se v preteklih šestih mesecih na tem portalu na debelo razpisali, a to je bistvo: Ministrstvo za pravosodje je za stavbo odštelo veliko več, kot le nekaj let pred tem njen prejšnji lastnik. Zaradi afere so letele glave. Odstopiti je morala pravosodna ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan, pa tudi nekdanji glavni tajnik Socialnih demokratov Klemen Žibert. Afera je imela tudi jasne odtise znotrajkoalicijskega prerivanja, saj je bila prvič sprožena na provladnem portalu Necenzurirano.

Zaposleni: Ministrica se je hvalila z nakupom
Tukaj pridemo do novih podrobnosti. “Žvižgači” razkrivajo, da se je takratna ministrica še pred izbruhom afere med sodelavci in tudi po socialnih omrežjih nenehno hvalila o uspešnem nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. “Izpostavljala je, da je končno narejen korak naprej za zagotavljanje boljših pogojev za sodišča. Nato je nek spletni medij (Necenzurirano op. a.) začel nakup problematizirati. V kabinetu je tedanja ministrica dejala, da ji ni jasno, zakaj jo koalicijski partner glede tega napada,” so zapisali.

Tudi o tem, da je imela afera izrazite elemente prerivanja znotraj koalicije, smo že pisali. Afera se je namreč začela na portalu Necenzurirano, ki je z Golobovo vlado povezan na družinski in profesionalni ravni. Žena novinarja portala Primoža Cirmana je vodja vladnega urada za komuniciranje, novinar Tomaž Modic je hkrati strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije za pregon opozicijskih medijev, nekdanja novinarka portala Vesna Vuković pa se je po državnozborskih volitvah lansirala na mesto generalne sekretarke Gibanja Svoboda. Prav slednja, ki je v vmesnem času že sestopila z mesta generalne sekretarke, pa se pojavi tudi v dopisu žvižgačev.

Nekdanja novinarka in generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković sega v objem predsedniku vlade Robertu Golobu. (Foto: Bobo)

Zaposleni pišejo, da se je ministrica po izbruhu afere odločila za sestanek s predsednikom vlade Robertom Golobom. Gre za javnosti znan sestanek, niso pa znane spodnje podrobnosti:

“V četrtek, 18. januarja 2024, dopoldan sta skupaj s Igorjem Šoltesom, nekdanjim državnim sekretarjem, odšla na sestanek k Robertu Golobu. Okrog poldneva sta se vrnila in sklicala člane kabineta in povedala, da je bila na sestanku tudi Vesna Vuković. Rekla sta, da sta prejela navodila, da se mora nakup stavbe razveljaviti in da se naj določi krivca za nakup, sicer bo morala Dominika Švarc Pipan odstopiti. Pred zaposlenimi je dejala, da ne misli odstopiti. Rekla je še, da bo za krive obdolžila zaposlene,” pišejo zaposleni.

 

Čas “sekanja glav” in upornih rabljev
Švarc Pipanova je za sporni nakup obdolžila svoje podrejene, sama krivde ni sprejela, še manj pa sta jo sprejela predsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič. Opozicija na čelu s predsednikom SDS Janezom Janšo je ves čas jasno opozarjala, da nakupa ne bi bilo mogoče izvesti brez njune odobritve.

Sledilo je pregovorno “sekanje glav”. Zaposleni trdijo, da se je ministrica najprej obrnila na generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, ki mu je naročila, da naj takoj zamenja vse vodje služb na sekretariatu in določene ljudi takoj odpusti. Gojkovič naj bi se ukazu ministrice uprl, med drugim tudi zato, ker se je bal tožb zaposlenih.

“Nato je ministrica dobesedno znorela in rekla, da bo zabrisala še njega in da bo ta umazan posel opravil namesto njega pač nekdo drug. Sama se je usedla za računalnik in napisala razrešitev Gojkoviča – najprej krivdno, a so se člani kabineta uspeli dogovoriti, da bo Gojkovič sam odstopil,” je prebrati v dopisu.
Vir: “Žvižgači na ministrstvu za pravosodje”

Vir: Policija vdira v privatne nabiralnike zaposlenih
Pridobili pa smo še en, ločen vir informacij iz ministrstva. Vir razkriva sila nenavadno postopanje policije v preiskavi te afere. Spomnimo, v okviru preiskav so se med osumljeni znašli le zaposleni na ministrstvu, ne pa tudi ministrica, predsednik vlade in finančni minister.

Policija naj bi sedaj šikanirala zaposlene, da bi prikrili rezultate revizije, ki jo je pripravila notranja revizijska služba ministrstva. Navajajo “celo vrsto nenavadnosti”, v prvi vrsti, da ta v šestih mesecih ni postregla z nobenim dokazom, da so osumljeni naredili karkoli narobe. Naj bi pa tudi ves čas onemogočala izvedbo revizije. Tako je zapisal vir:

“Dan pred zaključkom revizije (v četrtek) bili znova NPU-jevci na MP in se znašali nad zaposlenimi. Zaposleni so jih opozorili, da ni prav, da jih obiskujejo v službi in šikanirajo (prinesli so namreč en sam dokument), pa je en od policistov dejal, da oni lahko počnejo, kar hočejo in da lahko naslednjič pridejo z maricami in lučkami na dom in naredijo šov, če komu kaj ne paše. Zaposleni so o tem nemudoma obvestili Katičevo in sindikat, a vsi molčijo.”In še: “Katičeva je revizijo predala na tožilstvo in policijo. Glede na to, da je navedenih cela vrsta sumov kaznivih dejanj DŠP, jo je očitno ovadila!”

Posebno zaskrbljujoče pa so naslednje navedbe vira: Policija naj bi začela vdirati v zasebno elektronsko pošto zaposlenih na ministrstvu.

Ž. K.

vir: nova24tv.si