Kakšna bo nova minimalna plača?

S 1. januarjem bodo minimalne plače višje za 4,5 odstotka oziroma za 29 evrov neto. To je decembra potrdil državni zbor, v podjetjih pa bodo nove zneske morali izplačati ne glede na to, ali je to urejeno tudi s pogodbami o zaposlitvah.

Nova minimalna plača bo znašala 667,00 evrov neto – trenutno je približno 638,00 evrov. Dvig minimalne plače bo veljal že od 1. januarja 2019.

Z letom 2020 pa bo nova minimalna plača še višja, in sicer bo znašala 700,00 evrov neto.

Novela zakona o minimalni plači določa tudi izločitev dodatkov iz minimalne plače, kar pa bo stopilo v veljavo v letu 2020. Poleg tega novela ureja formulo za izračun, po kateri bo minimalna plača omejena navzgor in navzdol. Formula bo tako določila njen izračun, ki bo minimalni plači določila maksimum in minimum. Formula omejuje izračun plače tako navzdol kot navzgor, in sicer najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunami minimalnimi življenjskimi stroški.

Glede na kratek rok za uskladitev novih minimalnih plač v podjetjih pričakujejo v praksi precej težav, ki jih bodo imeli delodajalci. Vendar pa je nova minimalna plača določena z zakonom. To pomeni, da so jo delodajalci izplačati, četudi je v pogodbah o zaposlitvi določena nižja plača.

M. P.