Kakšni so znaki okužbe s koronavirusom in kako ravnati?

Če sumimo na okužbo za koronavirus, je treba najprej poklicati osebnega zdravnika ali na telefonsko številko 080 14 04, nato pa slediti navodilom.

Brez predhodne najave se ne smemo odpraviti v zdravstveni dom ali bolnišnico. Če pa se tam vseeno znajdemo, je treba nujno slediti navodilom osebja, ki stoji pred zdravstvenim domom. Sicer nas lahko državno tožilstvo tudi kazensko preganja.

Kakšni so znaki okužbe?

Okužba s koronavirusom se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino nad 38 stopinj Celzija, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka.

Pri vsakem petem se pojavi težja pljučnica

Podatki kažejo, da v 80 odstotkih bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov, v 20 odstotkih pa se pojavi težja pljučnica in je potrebna hospitalizacija. To pa je tisto, česar se bojijo vse države, to je, da bi število hospitaliziranih naraslo do te mere, da zdravstveni sistem tega več ne bo zmogel.

Da se to ne sme zgoditi, je v ponedeljek na novinarski konferenci opozoril tudi novi predsednik vlade Janez Janša, ki se je v novi vlogi udeležil seje Sveta za nacionalno varnost.

M. P.