Kakšni ukrepi so predvideni za zmanjšanje poplavne ogroženosti v občini Makole?

(vir: mag. Karmen Furman, FB)

Poslanka mag. Karmen Furman je na ministrstvo za okolje in prostor naslovila poslansko vprašanje, zanima jo, kakšni ukrepi so predvideni za zmanjšanje poplavne ogroženosti v občini Makole? 

Poslanka mag. Karmen Furman

Poslanka je zapisala, da Slovenijo vedno bolj presenečajo krajevne nevihte s silovitimi nalivi in sodro. Ob močnejših nalivih hitro narastejo manjše reke in hudourniki ter ob tem poplavijo na izpostavljenih mestih.

Vrsto let se s poplavno ogroženostjo, ki jo povzroča reka Dravinja, soočajo tudi prebivalci občine Makole. Ministra mag. Andreja Vizjaka je poslanka zato vprašala: Ali in kdaj Ministrstvo za okolje in prostor v prihodnosti namerava na reki Dravinji v občini Makole izvesti ukrepe za zaščito pred izlivanjem in poplavami?

Minister ima zdaj čas 30 dni za odgovor, o katerem bomo tudi poročali.

Po objavi poslankinega vprašanja pa so se oglasili tudi nekateri iz občine Poljčane in zapisali, da tudi oni “plavajo še nekaj ur prej, od “podljubičenskega” do Sp. Poljčanskega mostu”. Poslanka pa je obljubila vprašanje tudi za Poljčane.

Dejstvo je, da je nujno potrebno urediti celotno porečje Dravinje. Ali, kakor je zapisala ena od sledilk: “O tem je bilo že kar nekaj pobud, pogovorov, vendar se ni nič premaknilo. Mogoče lahko skupaj z občinami uspe.”

Naš komentar: Pred nekaj meseci je bil državni referendum o Zakonu o vodah, v katerem je bilo predvidenih dodatnih 17 milijonov evrov za ureditev prav tovrstnih poplavnih območij. Državljani in državljanke, vključno s podravskimi, pa so pri tem žal nasedli levičarski propagandi in glasovali proti temu.

S. B.