Kaloh: “Duh Udbe veje še danes. Kot je bilo v primeru Patria.”

Pogovorni večer v Kamnici (od leve: Jože Biščak, Dejan Kaloh, Rado Pezdir, Igor Omerza) (vir: Twitter)

V Kulturnem domu Kamnica je sinoči potekal Izjemen pogovorni večer, na katerem so sodelovali dr. Rado Pezdir, mag. Igor Omerza in mag. Dejan Kaloh, pogovor je trajal kar poldrugo uro.

Poslanec mag. Dejan Kaloh, tudi avtor dveh knjig, je ob tem na Twitterju pripisal, da “udbaška hobotnica še vedno duši slovensko demokracijo, za katero smo se borili leta 1991. A tudi te preostale lovke bomo kmalu dokončno zvezali”.

Sinoči je šlo za dogodek v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala.

Avtorji so predstavili knjige Vzporedni mehanizem globoke države (Pezdir), Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA (Omerza) ter Od partije do Patrie in Od Nagodeta do Janše (avtor obeh Kaloh).

Igor Omerza je poudaril, da je bila Udba ustanovljena kot tajna politična policija z namenom, da ščiti nedemokratični režim. Večina gradiva Udbe je uničenega, zadnji vodja nekdanje tajne politične policije Udbe Tomaž Ertl je pustil prazno pisarno. Kljub pomanjkanju gradiva je Omerzi uspelo napisati 17 knjig o politični tajni policiji. Presenetilo ga je tudi, da so nekatere stvari so popolno ohranjene, druge popolnoma uničene. Uničili so predvsem dokumente zadnjih let pred osamosvojitvijo. Slovenija sicer še vedno čaka arhivske dokumente iz Beograda, kar bi jih morali že dobiti, a je Cerarjeva vlada to preprečila.

“Trenutna vlada dobro sodeluje z arhivom v Beogradu in upam, da bo v naslednjem mandatu to rešeno,” je povedal Omerza.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je temu pritrdil in omenil tudi delovanja KNOVS v današnjem času, kjer ima Udba še vedno vpliv. “Duh Udbe veje še danes. Kot je bilo v primeru Patria.” Spomnil je, da je bila zaradi krivičnega procesa Patria narejena škoda tako sedanjemu premierju Janezu Janši kot tudi politični stranki SDS, ko so 2014 izgubili volitve.

“Leta 2018 so ponovno zmagali. SDS je postala močna politična sila, da pasje bombice ne morejo zamajati njene moči,” je prepričan Kaloh, ki je opozoril tudi na težavo vladavine prava v Sloveniji, kjer bi morali biti vsi enaki pred zakonom, a temu ni tako.

K slabi situaciji v pravosodju prispeva tudi primer Masleša, ki še vedno ni zadovoljivo predstavil dokumentov glede diplomske naloge ter delovanje predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika v zadevah sodnikov Zvezdane Radonjića in Ane Testen. V pogovoru se je dotaknil primera Franc Kangler, ki je botroval k napovedani spremembi zakona z namenom, da se take kalvarije, kot jo je bil deležen Kangler, ne bi več dogajale.

Rado Pezdir je v pogovoru izpostavil, da je bila Udba esenca zla, ki se zalezla v vse pore našega življenja. “Ni problem samo v zakonodajni oblasti, ampak tudi v izvršni oblasti.” Pezdir je spomnil na primer nekdanjega Udbovca Draga Isajlovića, ki je bil pogodbeni svetovalec ministra za finance Franca Križaniča v Pahorjev vladi leta 2009. Prepričan je, da večkrat opevana slovenska zgodba o uspehu ni ravno zgodba o uspehu prav zaradi vzporednega mehanizma, kar se je pokazalo v času ekonomske krize pred dobrim desetletjem.

“Če kdo ovira slovenski razvoj, so to omrežja.”

Pezdir je na podlagi tega začel z raziskovanjem teh omrežij, ki so ga privedli vse do leta 1990 in do podjetja, ki posluje v tujini, v davčni oazi. Odšel je v Arhiv RS in naročil gradivo o Udbi, kjer je prišel do podatka o podjetju Colcommerce Vaduz, ki ga je ustanovil Niko Kavčič. Pred 70 leti je tako partijska tajna policija oblikovala skrivni mehanizem ekonomskih in finančnih transakcij, ki ni nehal delovati vse do danes, pravi Rado Pezdir.

O vzporednem mehanizmu je Pezdir pred kratkim napisal tudi obsežno knjigo z naslovom Vzporedni mehanizem globoke države. Vsebino začenja s primerom Farrokh, ko se je v Novi ljubljanski banki oprala milijarda evrov iranskega denarja. To je bilo v letih 2009 in 2010.

In tudi o primeru Farrokh je tekla beseda.

M. P.