Kdaj v vrtce in šolske klopi?

Fotografija je simbolična.

V tem tednu se šolarji prve triade, kot tudi vrtčevski otroci, še ne bodo vrnili v šolske klopi in vrtce. Če bo epidemiološko stanje dovoljevalo se naj bi ti v svoje klopi vrnili v ponedeljek 11. januarja.

Vlada je pri oceni razmer in posledično tej odločitvi upoštevala tako trenutne razmere kot tudi odločitve držav z veliko boljšo epidemiološko sliko, kot je naša, kot so Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Danska.

Slednje so se odločile, da po novem letu šol še ne odprejo. Šole bodo povečini v teh državah ostale zaprte do sredine januarja, ponekod bodo zaprti ostali tudi vrtci.

Tudi na Hrvaškem, kjer so razmere primerljive z našimi, testirajo pa veliko manj ljudi bodo osnovne in srednje šole ostale zaprte do 18. januarja.

Večina naj bi bila v šoli do konca januarja. Takšen je načrt, če bo epidemiološko stanje to dovoljevalo.

Pristojni bodo izvajali tudi testiranja zaposlenih na šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv na testiranje. Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je tik pred prazniki dejala, da so po šolah med zaposlenimi že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica.

Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno.

Vračanje vseh učencev v šole mora biti prepričanju Kustečeve varno in trajno, kar pomeni, da bodo po vrnitvi v šole tam tudi ostali. Vsi, torej zaposleni, otroci in starši, pa bodo morali spoštovati vse epidemiološke ukrepe in slediti smernicam strokovnega pedagoškega dela. Zaposleni bodo morali slediti tudi priporočilom za izvajanje hitrih testov.

Šole so sicer že pred časom prejele temeljne okrožnice glede varnega vračanja v šolske klopi, dodatne okrožnice, povezane z izvedbo hitrega testiranja, pa so dobile pred novoletnimi prazniki.

M. P.