Kdo pravi, da imamo slabo zunanjo politiko?

(vir: Twitter)

V opozicijskih strankah vpijejo, kako zelo slabo zunanjo politiko imamo pod to vlado. Menda še nikoli slabše. Vendar pa “grebatorje” za oblast na laž postavljajo dejstva.

Predsednik vlade Janez Janša bo jutri odpotoval v Izrael. V Jeruzalemu se bo sestal s premierjem Benjaminom Netanjahujem. Zunanji minister Anže Logar pa bo odpotoval v Združene države Amerike (ZDA).

Česar takšnega res še nismo imeli v Sloveniji, pa če se Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica), Alenka Bratušek (SAB) postavijo na glavo. Ali na trepalnice.

Predsednik vlade Janez Janša ima poleg srečanja z izraelskim premierjem v programu tudi srečanja s predstavniki različnih podjetij. V uradnem delu obiska, ki bo v torek, se bo srečal tudi z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem. Med drugim bodo razpravljali o ključnih zunanjepolitičnih temah (Sirija, Irak, Iran, Bližnjevzhodni mirovni proces) in nadaljnjem sodelovanju na področjih kibernetske varnosti in umetne inteligence.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar pa bo na povabilo državnega sekretarja ZDA Mika Pompea obiskal Washington. V State Departmentu se bo srečal s Pompeom in s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philipom Reekerjem. Ministra bosta izmenjala poglede na aktualna vprašanja skupnega interesa ter govorila o novih priložnostih za skupno sodelovanje. Srečanjema bo sledila izjava ministra Logarja za slovenske medije. Logarja bo po napovedih spremljal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki bo na State Departmentu podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem.

M. P.