Klemen Keršič v olimpijski ekipi za astronomijo

Gimanzijec Klemen Keršič, Srednja šola Slovenska Bistrica, se je uvrstil na 12. mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike (MOAA). MOAA bo potekala novembra 2018 v Pekingu. Slovenijo bo zastopala petčlanska ekipa srednješolcev.

Prva olimpijada je potekala 2007 na Tajskem. Absolutni zmagovalec lanskoletnega 11. tekmovanja, ki so se ga udeležile mlade astronomke in astronomi iz 44 držav, pa je bil Aleksej Jurca iz Slovenije. Cilji MOAA so promocija astronomije med mladimi, spodbujanje sodelovanja v želji po ustvarjanju znanstvene skupnosti bodočih astronomov in astrofizikov.

Klemnova pot se je pričela z uvrstitvijo na državno tekmovanje iz astronomije, kjer je dosegel zlato priznanje. Na osnovi odličnega rezultata se je uvrstil v izbirno ekipo, ki je najprej sodelovala na 25. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi. To je dopisna olimpijada, na kateri je sodelovalo okrog 5.000 dijakov iz različnih držav. Rezultat olimpijade je štel k skupnemu številu točk, potrebnih za uvrstitev v zadnji krog tekmovanja. V zadnjem krogu je v Ljubljani potekalo izbirno tekmovanje, ki je bilo razdeljeno na dva dela: teoretični in praktično-opazovalni del. Na tem tekmovanju je Klemen dosegel 3. mesto in se tako dokončno uvrstil v olimpijsko ekipo.

Za uvrstitev v ekipo se je intenzivno pripravljal s svojim mentorjem Markom Žigartom, prof. fizike. Dodatne priprave pa so potekale tudi pod okriljem DMFA (Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije). Naloge temeljijo na realnih problemih s področij orientacije na nočnem nebu ter fizike zvezd in kozmologije.

V prihajajočih mesecih bodo sledile skupne priprave olimpijske ekipe, s poudarkom na reševanju problemov iz astronomije in astrofizike ter na praktičnih opazovanjih s teleskopi. Septembra bo ekipa sodelovala na astronomskem tekmovanju treh dežel v Budimpešti, kjer se bodo pomerile olimpijske ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Klemnu in ostalim članom slovenske ekipe želimo čim boljšo uvrstitev na olimpijadi.

K. V.

Foto: sssb.si