Ko se ilegalni migranti sprehajajo sredi Slovenske Bistrice, je konec Šarčevih pravljic

Fotografija je simbolična.

Število nezakonitih prehodov državne južne meje v Sloveniji letos strmo narašča. Še posebno rekorden je bil julij 2019. Če smo bili v prejšnjih tednih priča temu, da so migranti prehajali večinoma na območjih Bele krajine in Ilirske Bistrice, pa smo zdaj priča povečanemu številu tudi na podravskem koncu.

Dogaja se že, da ilegalne migrante zajamejo celo v središču Slovenske Bistrice.

Tako so policisti včeraj zjutraj v Slovenski Bistrici prijeli dva Libijca, za katera so ugotovili, da sta na nedovoljen način iz Republike Hrvaške vstopila v Republiko Slovenijo. Ker sta oba zaprosila za azil, so ju odpeljali v azilni dom.

Število nezakonitih prehodov meje se je letos glede na lani sicer strmo povečalo. Avgusta se ta trend zgolj nadaljuje.

Julija je bilo v Sloveniji zabeleženo najvišje mesečno število prehodov po množičnih migracijah leta 2016, in sicer 1740. V prvih sedmih mesecih leta jih je bilo 7415, število glede na lani je bilo podvojeno in daleč največ v zadnjih treh letih, kažejo podatki policije.

Slednje kaže na vprašljivost zagotovil predsednika vlade Marjana Šarca, da policija ustrezno varuje mejo med Slovenijo in Hrvaški. Še več. Podatki kažejo, da je ta čedalje bolj luknjasta.

Med nezakonitimi migranti prevladujejo državljani Pakistana, Alžirije, Afganistana, Maroka in Turčija, kar so vse države, kjer ni vojne. Migracijam iz teh držav tako ni mogoče pripisati humanitarnega vzroka in ni možno reči, da gre za begunce, ki potrebujejo pomoč.

M. P.