Koalicija in opozicijska NSi predlogu za podelitev statusa mestne občine Slovenski Bistrici nasprotujejo

Poslanka mag. Karmen Furman v času današnje razprave v državnem zboru (vir: Poslanska skupina SDS, Twitter)

V današnji uro in tričetrt dolgi razpravi v državnem zboru, kjer so poslanci in poslanke razpravljali o predlogu SDS, naj občina Slovenska Bistrica postane mestna občina, se je izkazalo, da proti predlogu nasprotujejo vlada in vse v vladi in koalicijske poslanske skupine, vključno z opozicijsko stranko Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi).

Predlog, da se občini Slovenska Bistrica podeli status mestne občine, ki prinaša večji razvoj in bistveno boljše pogoje delovanja, je v razpravi podprla le stranka SDS, ki je na predlog bistriške poslanke mag. Karmen Furman tudi predlagateljica spremembe.

Predstavniki vlade, Gibanja Svoboda, Levica in SD predlogu nasprotujejo. Stališče NSi je predstavila poslanka Vida Čadonič Špelič in prav tako dejala, da v NSi predloga ne podpirajo.

Kot razlog so vsi enotno večinoma navajali, da ima Slovenska Bistrica “le” 9000 delovnih mest in se izgovarjali na to, da “se je treba ambiciozno lotiti nujnega projekta reforme lokalne samouprave in regionalizacije v celoti”. Dodajmo, da je to proces, ki traja že skoraj 30 let in je dejstvo, da tudi v tem mandatu skoraj zagotovo ne bo ugledal luči sveta.

V poslanskih skupinah, ki nasprotujejo statusu mestne občine za Slovensko Bistrico, so bili gluhi na vsa pojasnila in prepričevanja bistriške poslanke mag. Karmen Furman. Ta se je večkrat vključila v razpravo in pojasnjevala, da je občina pripravila obsežen elaborat, kjer na več kot 50 straneh argumentirano utemeljuje, da je občina Slovenska Bistrica že od nekdaj tako gospodarsko, upravno kot kulturno središče širšega pomena. Navsezadnje tudi za vse tiste občine, ki imajo sedež upravne enote v Slovenski Bistrici in tudi celo nekatere širše.

Izrazila je obžalovanje, da je samo SDS tista, ki ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji podpira decentralizacijo države. “Namreč, veste, reči, da ste za to, da se država enakomerno razvija, potem pa, ko imamo na mizi zakonski predlog, ki bi k temu pripomogel, pa bom rekla, ni politične volje za to,« in dodala: “Poglejte, od tega imajo naši državljani bolj malo ali pa tako rekoč nič.”

Danes je bila opravljena razprava, glasovanje o predlogu bo sicer v četrtek, 27. oktobra 2022, v okviru glasovanj.

Celoten magnetogram današnje seje državnega zbora je na voljo na povezavi: dz-rs.si

V. S.