Komunala Slovenska Bistrica: V skladišču 108 ton odpadnih nagrobnih sveč

Odpadne nagrobne sveče, junij 2018. (vir: Komunala Slovenska Bistrica)

Komunala Slovenska Bistrica povprečno letno zbere okoli 65 ton odpadnih nagrobnih sveč. Te se zbirajo ločeno na pokopališčih, nato jih skladiščijo na zbirnem odlagališču nenevarnih odpadkov (CERO) Pragersko. Trenutno jih imajo v skladišču okoli 108 ton, kar je dvoletna količina. S strani države zadolžena in plačana podjetja za odvoz sveč svojega dela ne opravljajo.

V Komunali opozarjajo, da podjetja, ki so s strani države zadolžena za odvoz odpadnih nagrobnih sveč, ne izpolnjujejo svojih obveznosti.

Za odvoz odpadnih nagrobnih sveč so sicer zadolžene družbe Prons, Sveko, Zeos in Interseroh, za to jim je ministrstvo za okolje tudi dodelilo potreben denar. Podobno, kot imajo podjetja to urejeno pri odpadni embalaži.

Vendar pa podjetja svojih obveznosti ne izpolnjujejo. Izjema je bil Prons. Ko jih je lani prizadel požar, pa so tudi oni prenehali prevzemati odpadne nagrobne sveče. Ostala tri podjetja pa tako tega niso izvajala in tega ne izvajajo niti zdaj.

Natalija Pečovnik iz Komunale Slovenska Bistrica je tako na eno od zadnjih vprašanj enega od občinskih svetnikov odgovorila, da se odpadne sveče kopičijo.

Trenutno imajo v skladišču 108 ton odpadnih sveč, kar ocenjujejo na 600 kubičnih metrov prostornine.

To pomeni skoraj dvoletno količino. Zapisala je še, da je treba odpadne nagrobne sveče skladiščiti na asfaltiranih površin, teh pa jim zaradi volumna odpadkov že primanjkuje. Dodala je, da shema na področju ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, kot si je to zastavilo ministrstvo, ne deluje.

M. P.