Koronavirus na koži ostane več ur

Japonski raziskovalci so ugotovili, da ostane novi koronavirus na človeški koži aktiven devet ur, kar po njihovem prepričanju povečuje tveganje za prenos stika. Obenem kaže tudi na to, kako pomembno je pogosto umivanje rok v boju proti pandemiji covida-19.

Za primerjavo – patogen, ki povzroča gripo, na človeški koži preživi približno 1,8 ure, še kaže raziskava, ki je bila ta mesec objavljena v znanstveni reviji Clinical Infectious Diseases.

Dejstvo, da virus sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, na človeški koži preživi devet ur, lahko poveča tveganje za prenos stika v primerjavi z virusom influence A, in s tem pospeši pandemijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema ugotovitve raziskave.

Skupina raziskovalcev je testirala kožo, ki je bila odvzeta na obdukcijskih vzorcih približno en dan po smrti.

Tako novi koronavirus kot tudi virus gripe se deaktivirata v 15 sekundah z uporabo etanola, ki se uporablja v sredstvih za razkuževanje rok. “Daljše preživetje sars-cov-2 na koži povečuje tveganje za prenos stika, vendar higiena rok lahko to tveganje zmanjša,” je še pokazala raziskava.

Raziskava podpira smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede rednega in temeljitega umivanja rok, da bi omejili prenos virusa, s katerim se je v svetu okužilo že skoraj 40 milijonov ljudi, odkar se je virus konec lanskega leta prvič pojavil na Kitajskem, poroča STA.

M. P.