Koronavirus: Povečevanje kot vstopnica v začetek drugega vala

Prof. dr. Bojana Beović

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović, tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v času epidemije novega koronavirusa, ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih dneh opozarja, da so se ljudje očitno preveč sprostili.

V večini gre za vnose virusa iz tujine, položaj pa je še kar kritičen. Zato se bo treba takoj lotiti zaostrenih ukrepov na mejah.

Prof. Beovićeva je dejala, da jih zelo skrbi, “včeraj tri, danes štiri lahko pomeni dvajset primerov naslednji teden”. “To je eksponencialno povečevanje, ki je pravzaprav vstopnica v začetek drugega vala,” je še poudarila. “Res se je treba malo zamisliti, kaj počnemo,” je dodala.

Dejala je, da primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, povzroča trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila.

Beovićeva meni, da bi morali za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. V večini primerov gre za države z Balkana, predvsem Albanije, Srbije in BiH.

Beovićeva položaj ocenjuje kot kar kritičen. “Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa,” je še opozorila.

V ponedeljek so sicer v Sloveniji potrdili okužbo pri treh osebah, v torek so bili pozitivni štirje vzorci. Vse okužbe v zadnjem času so bile uvožene v državo.

M. P.