Kulovci pogoreli, minister Vizjak ostaja

Mag. Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor (vir: Zajem zaslona)

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile stranke KUL (LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP), ki imajo v državnem zboru največ 43 glasov, potrebovali pa bi jih 46. Čeprav to dobro vedo, vlagajo interpelacijo kot za stavo. In s tem jemljejo dragocen čas, ki bi ga ministri lahko namenili za delo v dobro vseh državljanov.

Razprava je včeraj trajala več kot 14 ur, glasovanje je bilo nekaj po polnoči. Pri tem Kulovcev ni motilo, da bi po poslovniku lahko delali le do 22. ure, kot so to vpili v nekaterih drugih prejšnjih za državljane zelo pomembnih primerih in so zavračali sodelovanje.

Kot je v izjavi po uspešno prestani interpelaciji dejal Vizjak, nad rezultatom glasovanja ni presečen.

Poslanci koalicijske NSi so bili sicer pri glasovanju vzdržani, čemur pa Vizjak ne pripisuje večjega pomena, saj “po ustavi štejejo glasovi za interpelacijo”. Kot je ocenil, očitno nekateri poslanci niso mogli mimo izjav izpred 14 let. Zatrdil je, da takšno ravnanje razume in je prepričan, da to ne bo vplivalo na njegov odnos do dela v koaliciji.

Ob tem je znova poudaril, da štejejo dejanja in ne besede, čeprav so te včasih grobe in neprimerne, ki jih posamezniki pogosto izrečejo v neformalnih pogovorih. “Verjetno bi se marsikateri Slovenec znašel v razmeroma zoprni poziciji, če bi objavljali prisluhe pogovorov nekih zasebnih druženj ali sestankov,” je prepričan Vizjak.

Kot je spomnil, se je to ob objavi posnetkov pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom zgodilo tudi njemu, a da ti očitno niso bili dovolj obremenilni, saj so jih morali še “lepiti, prirejati, da je nastala zadeva še bolj zoprna”.

Povedal je še, da je preživel nekaj najbolj zoprnih mesecev, ob tem pa še opravljal dolžnosti, ki so ga doletele v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim je na mednarodni konferenci v Glasgowu zagovarjal stališča EU do okoljskih vprašanj, ves ta čas pa se je po “nepotrebnem ukvarjal še z interpelacijo”.

Hkrati je Vizjak prepričan, da ga je interpelacija utrdila v prepričanju, da dela po svoji vesti, to kar je prav. Kot je poudaril, je v življenju vedno ravnal po svoji vesti, tudi ko se je leta 2007 zavzemal, da ne bi prišlo do prevzema ene najpomembnejših družb v občini, v kateri živi, torej Term Čatež.

Vizjak je večkrat ponovil, da afera Glupi davki izhaja iz lepljenke posnetkov, pridobljenih na podlagi nezakonitih prisluhov zasebnega pogovora. S Petanom se nisva nič dogovarjala, želel sem ga prepričati, naj ne naredi škodljivega prevzema Term Čatež,” je ponovno poudaril. To mu ni uspelo, pri čemer je prst uperil tudi proti “pajdašem iz tedaj državne NLB, ki so mu prodali deleže pod mizo”.

“Hotel sem preprečiti, želel sem preprečiti škodljiv prevzem Term Čadež s strani družb pod okriljem Bojana Petana,” je povedal.

Poudaril je še: “Naravnost neverjetno je, kako se Bojanu Petanu nič ne zgodi, čeprav je evidentno jasno, da je s to potezo oškodoval za več kot 100 milijonov državnega premoženja, da ni plačal davka v višini 5 milijonov od kapitalskega dobička in da je v kazenskih postopkih že več kot 10 let.”

Po koncu je še povedal: “Toliko gnoja, kot sem ga prenesel v zadnjih treh mesecih, ne bi privoščil nikomur. Samo še eden je, ki je to doživel v svojem življenju, ki je doživel še desetkrat toliko podtikanj in mrhovine, vendar vztraja. To je predsednik vlade Janez Janša.”

M. P.