Kungota: Komisija odredila ponovne volitve

Kungota (vir: občina)

Občinska volilna komisija Občine Kungota, ki ji predseduje Alenka Zgubič, je odredila ponovne volitve v občinski svet na voliščih v Zgornji Kungoti. V Spodnji Kungoti, na volišču Rošpoh del 144 b, ponovnih volitev ne bo. Pogrešanih 500 glasovnic pa naj ne bi vplivalo na volitve, pravijo.

Komisija je delno ugodila ugovoru Edvarda Urbancla, kandidata za občinski svet na listi stranke NSi. Ponovne volitve za občinski svet bodo na volišču št. 2 v Zgornji Kungoti, Plintovec 1 – dvorana in na volišču številka 6, Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana.

Ugovoru kandidata Urbancla iz NSi in kandidatke SDS, Majde Trampuš, ki sta predlagala tudi razveljavitev volitev na volišču številka 1 v Spodnji Kungoti, na volišču številka 1, Rošpoh del 144 b, pa komisija ni ugodila.

Kaj se je dogajalo na volitvah 18. novembra 2018?

Iz obrazložitve Občinske volilne komisije je razvidno naslednje:

Na volišču št. 2, VS Zgornja Kungota, Plintovec 1 – dvorana, je na volišču glasovalo 370 volivcev, oddanih je bilo 371 glasovnic za volitve v občinski svet. V tem delu je komisija odredila ponovitev volitev.

Na volišču Spodnja Kungota, Rošpoh del 144 b, pa je volilni odbor prevzel 620 glasovnic za volitve v občinski svet. 50 glasovnic je bilo iz tega volišča preneseno na volišče štev. 1, Spodnja Kungota, Rošpoh del 144 b. To je bilo narejeno tako, da je volilni odbor imel 570 glasovnic za občinski svet, oddanih glasovnic je bilo 371, neuporabljenih pa je ostalo 198 glasovnic. Glede na podatke bi moralo ostati neuporabljeni 199 glasovnic. Ugotovili so, da je volilni odbor v času volitev enemu volivcu izročil dve glasovnici, kar ni mogoče več odpraviti. Ta volivec je tako oddal dva glasova.

Odtujenih 500 glasovnic

Občinska volilna komisija je bila na dan volitev tudi obveščena, da je bilo na volišču štev. 1 Spodnja Kungota odtujenih 500 glasovnic za volitve v občinski svet. Volišče so zaprli za 15 minut, o odtujitvi je bila obveščena tudi Policijska postaja Šentilj, ki primer še raziskuje.

Občinska volilna komisija je zaradi nemotenega poteka volitev na volišče številka 1, Sp. Kungota, Rošpoh del 144 b, dostavila 250 glasovnic iz drugih volišč. Po zaprtju volišč in ko je bilo glasovanje že končano, je volilni odbor brez prekinitve začel ugotavljati izide glasovanja.

V zapisnik so zapisali, da je bilo oddanih 806 glasovnic za občinski svet (22 neveljavnih in 784 veljavnih). Občinska volilna komisija je iz primerjave volilnega imenika ugotovila, da odtujenih 500 glasovnic za občinskih svet »ni bilo uporabljenih«. Zato je ugovor NSi in SDS, ko sta njuna predstavnika (Urbancl in Trampušova) zahtevala razveljavitev volitev na volišču v Rošpohu, zavrnila.

Ponovne volitve za občinski svet bodo v nedeljo, 2. decembra 2018, ko bo tudi drugi krog glasovanja za župana Občine Kungota.

V drugem krogu bodo volivci in volivke odločali med dvema kandidatoma, ki sta: Igor Stropnik, zdajšnji župan, ki kandidira s podporo SDS, in Tamara Šnofl, njen predlagatelj je Andrej Plohl in skupina volivcev.

Po dosedanjih podatkih Državne volilne komisije, ki so še neuradni, bo sestava občinskega sveta naslednja:

Poročilo Občinske volilne komisije je dostopno tukaj: Kungota

M. P.