Letališče: Prave rešitve ne najdejo, stroške prevaljujejo na davkoplačevalce

Letališče Edvarda Rusjana.

Za obratovanje Letališča Edvarda Rusjana po 15. juliju 2019 so v vladi sprejeli začasno rešitev. Zagotavljanje obratovanja letališča bo v domeni družbe DRI upravljanje investicij, ki je v državni lasti.

Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, namreč še vedno ni našlo trajnejše rešitve za delovanje letališča, zato bo letališče po 15. juliju prevzelo državno podjetje DRI.

To tudi pomeni, da bo država v breme davkoplačevalcev pokrivala vse stroške delovanja letališča. V letu 2019 naj bi bilo teh glede na grobo oceno, kot navaja ministrstvo, za 350 tisoč evrov, v letu 2020 pa za 700 tisoč evrov. Skupno je to 1,05 milijona evrov v dveh letih.

Ministrstvo naj bi še naprej iskalo trajno rešitev, to je prodajo ali pa sklenitev javno-zasebnega partnerstva. Zdaj Bratuškova obljublja, da se bo to zgodilo v roku enega leta in pol. Sicer naj bi grozilo zaprtje letališča, posledično pa bi to pomenilo tudi vračilo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v predvideni maksimalni višini 10,54 milijona evrov in zagotavljanje sredstev za zavarovanje, varovanje ter delovanje in vzdrževanje letališke in druge infrastrukture, kakor tudi ogrevanje objektov v državni lasti na območju letališča.

M. P.