Leto dni vlade: Za upokojence in zdravstvo zgolj polna usta obljub

Po podpisu koalicijskega sporazuma, septembra 2018.

Vlada Marjana Šarca je v petek obeležila prvo leto vladanja, za katero bi lahko rekli, da je bilo leto zamujenih priložnosti. Pregled koalicijske pogodbe namreč kaže, da vlada od konkretnih obljubljenih ukrepov, ki naj bi jih izvedla v prvem letu vladanja, ni v popolnosti izvedla niti enega.

Pod drobnogled smo vzeli koalicijsko pogodbo. Ker je ta napisana zelo ohlapno in je zato preverjanje, kaj od zapisanega je bilo uresničeno in kaj ne, smo preverili zgolj tiste ukrepe, za katere je koalicija LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB natančno zapisala, da jih bo izvedla v prvem letu vladanja, to je do leta 2020.

Pregled je pokazal, da vlada do zdaj ni izvedla niti ene lastne zaveze.

Ena od konkretnih obljub, zapisanih v koalicijski pogodbi, je bila, da bo vlada zagotovila dodaten denar za odpravljanje čakalnih dob v zdravstvu, a slednje se do danes ni zgodilo. Zadnje povečanje sredstev v ta namen je bilo avgusta lani, torej pred Šarčevo vlado, potrdil pa ga je še parlament prejšnjega sklica. Bolniki in pomoči potrebni še vedno čakajo tudi na to, da vlada sprejme in v državni zbor pošlje zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega je v koalicijski pogodbi zapisano, da bo sprejet leta 2019.

Neuresničena ostaja obljuba vlade, da bo do januarja 2019 upokojencem, ki se ponovno delovno aktivirajo, omogočila polno prejemanje pokojnine ob pogoju, da bodo plačevali celotne prispevke, kot tudi obljuba, da bo do januarja 2019 uvedla letni dodatek za upokojence v dveh višinah. Spremembe pokojninske zakonodaje so namreč še daleč od sprejetja v državnem zboru (o njih se je pravkar končala javna razprava), poleg tega vlada obljub z njimi niti ne uresničuje, pač pa celo zaostrujejo pogoje tam, kjer naj bi jih razrahljala. Tudi letni dodatek je bil poleti še vedno izplačan v petih višinah.

Je pa vlada pristopila k razpravi o demografskem skladu, ki naj bi razbremenil pokojninsko blagajno, za kar se je obvezala, da bo naredila takoj po nastopu mandata. A resnici na ljubo, razprave o omenjenem skladu tečejo že nekaj let.

V koalicijski pogodbi se je vlada tudi zavezala, da bo v enem letu od nastopa mandata predlagala spremembe ustave, po katerih bi imeli sodniki preizkusni triletni mandat, imenovanja sodnikov pa da bi iz državnega zbora prenesli na Sodni svet. Predloga javnost do zdaj še ni videla, prav tako v javnosti o njen ne teče še nobena razprava.

Še vedno javnost tudi ni dočakala zakonske podlage za legalizacijo konoplje v medicinske namene, ki naj bi jo glede na koalicijsko zavezo pripravila do leta 2019. Neuresničeni ostajata tudi obljubi o pripravi Nacionalnega programa za kulturo do leta 2020 in zvišanju minimalnega dohodka na 442 evrov.

M. P.