Ljudje naj na referendumu končno odločijo, ali želijo večje plače ali večji proračun, iz katerega se delijo socialni transferji

Predsednik vlade Janez Janša (vir: arhiv)

Po tem, ko je Levica blokirala potrditev sprememb Zakona o dohodnini in napovedala referendum, je vladni predsednik Janez Janša sinoči v Odmevih na TV Slovenija povedal, da v koaliciji zdaj razmišljajo, da bi predlog Levice podprli.

Ljudje naj na posvetovalnemu referendumu končno odločijo, ali želijo večje plače ali večji proračun, iz katerega se delijo socialni transferji.

Vladni predlog sprememb zakona o dohodnini, ki ga je blokirala Levica, ploskali pa so ji vsi v KUL (SD, LMŠ, SAB in Nepovezani) prinaša večje plače za vse, zaradi razbremenitve obdavčitve dela, prinaša seniorsko olajšavo in olajšave, ko gre za zeleno in digitalno.

Predsednik vlade Janez Janša je opozoril, da o finančnih zakonih sicer niso možni naknadni potrditveni referendumi, mogoči pa so posvetovalni referendumi.

“Tu se odpira več možnosti, a ker so pred nami volitve in če se želimo o pomembni stvari posvetovati z volivci, je treba to narediti na isti dan, da ne nastanejo dodatni stroški in naj ljudje odločijo o temi, ki je pomembna.

Tu ne gre le za vprašanje nekaj odstotkov višjih plač, ampak gre za enako usmeritev oziroma za to, ali zaupamo ljudem, da bodo oni bolje ravnali z denarjem, ki ga zaslužijo ali je bolje, da s tem ravna država.

Moje mnenje, je da vsak posameznik bolje ravna z denarjem, ki ga on zasluži,” je poudaril predsednik vlade.

M. P.