Lovke “čistilke janšistov” sežejo vse do celjskega sodišča, kjer pripravljajo sojenje Janši!

Andreja Katič opravlja vlogo "čistilke janšistov" v vladi Roberta Goloba.

Andreja Katič je 20. junija 2014, ko je moral Janez Janša tri tedne pred volitvami v zapor, na velenjsko občino prinesla steklenico šampanjca. Očividci pravijo, da je bila vsa vzhičena ter da je s sodelavci bučno proslavljala zmago nad “razrednim sovražnikom”. Andreja Katič je bila od leta 1998 do julija leta 2014 direktorica občinske uprave Mestne občine Velenje. To je tista občina, v kateri imajo Socialni demokrati oblast vse od leta 1945. Velenje je tudi tisto mesto, v katerem sta sedež okrajnega sodišča in sedež mestne organizacije SD na istem naslovu v isti stavbi. Mestna občina Velenje ima tudi pravno službo, ki jo vodi Suzana Žinić, sodnica porotnica na Okrožnem sodišču v Celju.

 

Andreja Katič je danes ministrica za pravosodje v vladi dr. Roberta Goloba. To funkcijo je opravljala tudi v vladi Marjana Šarca. Robert Golob je na začetku mandata po lastnih besedah in pričanju članice njegove vlade dal jasen ukaz svojim podrejenim, da se Slovenijo oziroma njene državne institucije očisti “janšistov”. Za Katičevo to ni bilo nekaj novega, saj je v Velenju in širše znana po tem, da na vsakem koraku javno izraža sovraštvo do Janše in SDS. To sovraštvo vpleta tudi v svoje številne nastope na prireditvah ZZB NOV. Dovolj je zgolj pobrskati po spletu, kjer je mogoče najti več kot dovolj dokazov. Zato ne presenečajo namigi, da je ministrica Katičeva poleg sanacije afere Litijska neposredno vključena tudi v projekt “čiščenja janšizma” na najvišjem nivoju.

 

Prav danes se na celjskem okrožnem sodišču začne prva v seriji obravnav, ki se bodo vlekle skozi tri mesece, vse do konca septembra. Tarča pa je ponovno predsednik SDS Janez Janša, ki ga hoče tranzicijska levica tik pred naslednjimi volitvami v državni zbor spet obsoditi. Proces se je pripravljal dolgih 13 let in nič ni bilo prepuščeno naključju. Za tožilca je bil določen Boštjan Valenčič, varovanec državnega tožilca Hinka Jenulla. Nekoč je bil Hinko Jenull alfa in omega slovenskega tožilstva z neposrednim dostopom do ključnih ljudi globoke države. Danes pa je najbrž za večino javnosti manj znan kot njegov sin Jaša Jenull, politkolesar, preganjalec fašistov, dvoživk in slovenskih zdravnikov.

Sedež SD, sodišča in tožilstva na istem naslovu v Velenju.

Tožilec Boštjan Valenčič je bil torej izbran za naslednika Hinka Jenulla in navdušeno prevzel politični pregon v zadevi Trenta ter ga s pomočjo preiskovalne sodnice vlekel skoraj desetletje in pol. Nato se je začel njegov karierni in premoženjski vzpon. Kljub relativni mladosti je postal predsednik Društva tožilcev.

Stavba na Nazorjevi 12

Njegova žena Martina Valenčič je na socialnem omrežju Instagramu objavljala zanimive fotografije tetoviranega moža (tožilca) iz eksotičnih dopustniških destinacij. Kolegom se je zdelo zelo nenavadno, ko je ob skromni tožilski plači kupil stanovanje na elitni lokaciji v centru Ljubljane, tik poleg aktualnega sedeža Socialnih demokratov na Nazorjevi ulici.

Takole Valenčičeva na socialnih omrežjih promovira tožilskega moža.(Foto: Instagram Martine Valenčič)
Kot zanimivost: Preiskovalna sodnica pred vložitvijo obtožnice v zadevi Trenta je bila Irena Topolšek. Ta je leta in leta zvesto sledila zahtevam tožilstva in vztrajno naročala nove sodne cenitve, dokler tožilec Boštjan Valenčič z eno ni bil približno zadovoljen.
Na Okrožnem sodišču v Celju, kjer imajo s političnimi procesi v moderni dobi že bogate izkušnje, je bila primeru posvečena vsa potrebna skrbnost. Razpisanih je cela serija obravnav za trivialen primer, ki bi ga v normalni državi sodnik rešil v največ dveh urah. Obtožnica je po mnenju številnih pravnikov namreč tako absurdna, da presega celo tisto iz primera Patria. Predsednik SDS Janez Janša je namreč obtožen pomoči pri zlorabi položaja. Očitano kaznivo dejanje: Posestvo v Trenti je leta 1992 od fizične osebe kupil za 45.000 nemških mark in ga leta 2005 prodal drugi fizični osebi za 120.000 evrov.

 

Že kratkotrajno brskanje po spletu nam pove, da so se nepremičnine v tem delu Slovenije po vstopu v EU v povprečju podražile za tri do petkrat. Cilj procesa seveda ni dokazati, da je bilo pri prodaji posestva karkoli narobe. To so v 13 letih blatenja “dokazali” že mediji. Cilj je medijski hrup in blatenje obtoženca v času serije sodnih narokov, kot sta to počela POP TV in RTV SLO v času 50 in več obravnav afere Patria. Na koncu niti ni pomembno, kakšna je odločitev na zadnjem sodnem nivoju, kajti vmes se lahko obtoženca vseeno mesece vlače po sodiščih in te pošljecelo v zapor. Ko je sodba potem razveljavljena, mediji to objavijo enkrat in do večinske javnosti vest sploh ne pride.

Po doslej znanem in objavljenem še vedno ni povsem jasno, po kakšnem vrstnem redu so bili za sojenje določeni sodnica Cvetka Posilovič, sodnik porotnik Andrej Volk in sodnica porotnica Suzana Žinić. Sodnica Posilovič je znana predvsem po visokih izrečenih kaznih. Nekateri omenjajo njeno poznanstvo s Katičevo, povezano z urejanjem upravno sodnih zadev, vendar informacija ni preverjena.

 

Gre za “obsodilno” poroto?
Zagotovo pa ministrico Katičevo zelo dobro pozna sodnica porotnica Suzana Žinić. Na Mestni občini Velenje je namreč šefica njene pravne službe. Poznavalci pravijo, da na Mestni občini Velenje ni mogoče zasesti vodilnega mesta brez članske izkaznice SD. Ali napredovati na vodilno mesto brez podpore župana SD ali/in Andreje Katič. Katičeva naj bi dobro poznala tudi drugega sodnika porotnika Andreja Volka, ki pa je bil zaposlen v sosednji občini Šoštanj. Dobro naj bi sodelovala že v času, ko je bil eden vodilnih v lokalni politiki LDS, za katero je leta 2006 tudi kandidiral. Takrat naj bi ga župan LDS Kopušar tudi zaposlil na občini Šoštanj. Leta 2022 je kandidiral na listi stranke Naša dežela na volitvah v DZ.

O tesnih navezah in poznanstvih številnih sodnic in sodnic porotnic ter sodnikov porotnikov ter ministrice za pravosodje in funkcionarke Socialnih demokratov Andreje Katič kroži vrsta govoric, ki pa jih še nismo uspeli preveriti. Preverjamo tudi navedbe iz dveh anonimk, ki smo jih prejeli v zadnjem tednu in kjer so podrobno opisani nekateri domnevno sporni postopki na Okrožnem in Okrajnem sodišču v Celju. Ne manjka številnih pikantnih podrobnosti o skrhanih in posebej toplih odnosih med nekaterimi sodnicami in sodniki. Informacije preverjamo, zato več o tem naslednjič.

C. Š.

vir: nova24tv.si