Lovrenc na Pohorju: Bivši župan od občine zahteva izplačilo za neizkoriščen dopust

(vir: pixabay.com)

Občina Lovrenc na Pohorju je na zadnjih županskih volitvah dobila novega župana, ko je 44-letni profesor Marko Rakovnik premagal Joška Manfredo iz SD, ki je občino vodil dva mandata. Po volitvah pa se je zgodilo nekaj, česar nismo zasledili nikjer drugje. Manfreda namreč zahteva, da mu občina izplača neizkoriščeni del dopusta za leto 2018.

Joško Manfreda je po dostopnih podatkih imel 7 tednov oziroma 35 dni dopusta. Ali ga je izkoristil ali ne, ve sicer le on, saj delovnega časa županov nihče ne preverja. Običajno namreč nimajo kartic, s katerimi bi preverjali svojo navzočnost na delovnem mestu. Biti župan pomeni namreč biti funkcionar, četudi je bil Manfreda kot župan redno zaposlen na občini.

Manfredi so na občini izplačilo neizkoriščega dela dopusta zavrnili, Manfreda se je nato pritožil. Pritožbo je poslal na Komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije. Hkrati jo je naslovil tudi na Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI), ki jo v novem mandatu vodi Simona Grobelnik.

KMVI je njegovo pritožbo obravnavala že 3. januarja 2019. Sprejeli so stališče, da bivši župan kot funkcionar nima pravice do odškodnine za neizkoriščen dopust.

Iz občinskega gradiva za 2. izredno sejo občinskega sveta pa je razvidno, da je KMVI za mnenje o tem zaprosila tudi dve ministrstvi: za javno upravo in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Odgovora še ni prejela. Očitno se tudi na ministrstvih prvič srečujejo s takšnimi zahtevami.

Za koliko dni domnevno neizkoriščenega letnega dopusta v letu 2018 Manfreda zahteva izplačilo neizkoriščenega dela dopusta iz gradiva komisije za občinski svet ni razvidno. Je pa Manfreda tudi eden od dveh svetnikov SD v 12-članskem občinskem svetu.

M. P.