LOŽNIČANI NA MEDNARODNEM FOLKLORNEM FESTIVALU

Od 19. do 22. julija se je folklorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica mudila na Češkem, v Pragi, kjer je obiskala folklorni festival Prague Folklore Days 2018. Na festivalu se je v treh dneh predstavilo okrog 50 folklornih skupin iz več držav sveta.

Folklorno skupino Zgornja Ložnica vodi Tina Žagar. Pri njih plešejo pretežno mladi fantje in dekleta. Povedo, da se tako lažje ujamejo. Na vaje ne hodijo samo za to, da bi se naučili plesati, ampak zato, da pridejo skupaj s svojimi vrstniki in prijatelji. Ker je večina članov zelo dobrih prijateljev, praznujejo skupaj večinoma tudi rojstne dneve. Vsi skupaj so ena velika družina, ki rada pleše in uživa v druženju z dobrimi prijatelji.

Ložničani so se v Pragi potepali tri dni, od četrtka do nedelje. V četrtek v večernih urah so si ogledali prenekatero znamenitost in na koncu še samo prizorišče festivala. V petek so potekale priprave na nastop. Zvečer so publiko navdušili z nastopom pred praškim mostom, kjer so se predstavili z dvema štajerskima spletoma Ketn polka in Sirota. V soboto ob 10.00 uri je sledila festivalska povorka po ulicah in trgih mesta, pozno popoldne pa so imeli še zadnji nastop, kjer so se predstavili s prekmurskim spletom Tkalečka in štajerskim spletom Ketn polka. Sledila je večerja in druženje.

Folklorna skupina se je zahvalila številnim pokroviteljem za finančno in materialno podporo.

K. V.

Foto: FB