Luč na koncu tunela

(vir: pixabay.com)

Na Božič je bilo bilo opravljenih 1336 testiranj s PCR testi in potrjenih 358 okužb. Delež je bil 26,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 125 hitrih antigenskih testov, potrjenih je bilo 7 primerov. Delež je znašal 5,6 odstotka.

Iz bolnišnične oskrbe je bilo odpuščenih 39 covid  pacientov, v bolnišnice pa je bilo sprejetih 80 oseb. Tudi dan pred tem je bilo na novo sprejetih 80 oseb, ko je bilo sicer odpuščenih 106 pacientov.

Tako jih je bilo v petek včeraj hospitaliziranih 1165 oziroma 23 več kot v četrtek. Na oddelkih intenzivne nege se je zdravilo 209 oseb, 8 več kot v četrtek. V petek je umrlo 25 ljudi, v bolnišnicah 18, v domovih za starejše še 7.

To so zadnje objavljeni podatki na dan, ko je v Slovenijo prispelo 9750 odmerkov cepiva, ki so jih včeraj prepeljani do zdravstvenih domov, katerih mobilne enote bodo danes izvedle cepljenje v domovih starejših občanov. Najprej se bodo cepili stanovalci in zaposleni DSO-jev, ki niso bili okuženi, cilj pa je, da bi bilo cepljenih čim več stanovalcev in delavcev DSO-jev.

Do konca leta bo v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov cepiva. Toliko oseb bo tudi cepljenih. Enaka količina odmerkov se nato pričakuje vsak teden v prihodnjem letu. Po treh tednih bo pri istih osebah izvedeno še cepljenje z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih.

Kolektivna imunost bo dosežena, ko bo cepljene najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od vsakega posameznika.

Cepljenje se bo nadaljevalo po dinamiki 16.000 vsak teden, na mesec bo tako cepljenih približno 60.000 ljudi.

M. P.