Madžarski veleposlanik v Ljubljani o prednostnih in nalogah predsedovanja Evropski uniji

Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid (foto: ARO)

Madžarska je 1. julija kljub določenemu nasprotovanju, ki je prihajalo predvsem iz vrst evropskih poslancev, od Belgije prevzela polletno predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga bodo zaznamovale spremembe v institucijah Evropske unije. Med prioritetami Budimpešta izpostavlja gospodarsko konkurenčnost Evropske unije, širitev unije in zajezitev nezakonitih migracij. Ob začetku predsedovanja so v studio Radia Ognjišče povabili madžarskega veleposlanika v Ljubljani Andorja Ferenca Dávida.

 

»Naredimo Evropo spet veliko« se glasi slogan madžarskega predsedovanja Svetu EU, s čimer želijo po navedbah ministra za evropske zadeve Janosa Boke poudariti, da so države članice močnejše, ko delujejo skupaj.

Prva prednostna naloga Budimpešte na čelu Sveta EU je okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU. Prizadevali si bodo za pripravo industrijske strategije, spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje.

Temu bo namenjen Novi evropski dogovor za konkurenčnost, ki ga bodo voditelji držav članic obravnavali 8. novembra na neformalnem zasedanju v Budimpešti. Dan prej bo madžarska prestolnica gostila vrh Evropske politične skupnosti – neformalne platforme, namenjene izmenjavi mnenj med okoli 50 evropskimi državami.

Veleposlanik Madžarske v Ljubljani, Andor Ferenc Dávid (foto: ARO)

Obenem si prizadevajo, da bi v dneh okoli obeh zasedanj pripravili še srečanje voditeljev članic unije in zahodnobalkanskih držav. Želijo si, da bi potekalo v eni od držav v regiji. Širitev EU je namreč prav tako ena od prioritet madžarskega predsedovanja.

Med prednostnimi nalogami so še zajezitev nezakonitih migracij, okrepitev evropske obrambne industrije, kohezijska politika, kmetijska politika in soočanje z demografskimi izzivi.

Madžarsko predsedovanje bo sicer zaznamovala tranzicija v institucijah EU po junijskih evropskih volitvah, vendar pa se bo zakonodajno delo kljub temu nadaljevalo.

Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper.

 

vir: radio.ognjisce.si