Mag. Dejan Kaloh: “Janša je bil velikokrat v štajerski metropoli, za razliko od Šarca, ki nikoli ni prestopil tega praga”

Mag. Dejan Kaloh (vir: Zajem zaslona)

Mariborski kandidati za državnozborske volitve so na včerajšnjem soočenju v organizaciji Večera in BK TV predstavili svoje poglede. Večina je naklonjena izgradnji sežigalnice odpadkov v Mariboru in predora pod mestnim središčem, strinjali pa so se, da je nujno odpraviti podfinanciranje mestne občine.

Dejan Kaloh iz SDS in Franc Kangler iz Povežimo Slovenijo sta izpostavila uspešno soočanje vlade premiera Janeza Janše z epidemijo covida-19 in najnižjo brezposelnost v zadnjih 30 letih.

Bernard Memon iz koalicijske NSi je dodal, da so v EU uspeli izpogajati “večinoma nepovratna sredstva”. “Tam, kjer se pogovarjamo o kreditih, pa so večinoma krediti z negativno obrestno mero. To pomeni, da vrnemo manj, kot smo si sposodili. Naša zadolžitev je pod povprečjem EU, gospodarska rast pa nadpovprečna,” je ponazoril.

V razpravi o izgradnji predora pod mariborskim mestnim jedrom so si bili sodelujoči enotni, da je središče treba razbremeniti prometa. Kaloh je izpostavil, da je treba v prvi vrsti dokončati zahodno obvoznico.

Nadalje je Dejan Kaloh izpostavil, da zdajšnja vlada udejanja decentralizacijo tudi v praksi. Predsednik vlade Janez Janša pa je bil velikokrat v štajerski metropoli, Mariboru, za razliko od Marjana Šarca, ki nikoli ni prestopil tega praga. Opozoril je, da je ta vlada povečala povprečnine, kar se v razmerju s prejšnjo vlado za mariborsko občino pozna v višini preko 5,3 milijona evrov.

Povedal je še, da ima stranka v načrtu tudi dodatno davčno razbremenitev slovenskih kmetov. Poenostavili bodo njihovo poslovanje in trženje. Sklad kmetijskih zemljišč je sicer trenutno namenjen zgolj sam sebi, pri tem v SDS zagovarjajo, naj se z zemljo ukvarjajo tisti, ki jo bodo obdelovali.

Kalohu se zdi tudi pomembno, da se bodo v prihajajočih letih investicije v obrambno sfero povečale. Za Slovensko vojsko je namenjenih dodatnih 432 milijonov evrov.

“Zvišanje sredstev za obrambo so v koaliciji pozdravili, medtem ko v opozicije ne. Varnost je predpogoj za dobro delujočo družbo,” je poudaril poslanec in kandidat za poslanca mag. Dejan Kaloh.

Na soočenju je Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) sicer ponavljala, da živimo v avtoritativni in totalitarni državi. Dejan Kaloh pa jih je odvrnil: “Spomnite se, ko je Marjan Šarec, kot predsednik vlade, državnim podjetjem dejal, kje se lahko oglašuje in kje ne. To je avtokracija!”

Poleg navedenih so na soočenju sodelovali še Franc Trček (iz Levice preoblečen v SD), Borut Osonkar (Levica), Andrej Rajh (SAB) in Lena Grgurevič (Golobovo Gibanje Svoboda).

M. P.