Mag. Dejan Kaloh: Vlada Roberta Goloba siromaši Maribor in ravna anti-slovensko

Poslanec mag. Dejan Kaloh (vir: arhiv)

Vlada Roberta Goloba in poslanci iz Gibanja Svoboda, ki podpirajo pogrom nad Mariborom, ravnajo anti-mariborsko in anti-slovensko.

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden ukinila Urad za demografijo s sedežem v Mariboru, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše in je začel delovati lani jeseni, svečana otvoritev prostorov pa je bila letos v aprilu.

Ob ukinitvi Urada se je na novinarski konferenci odzval mariborski poslanec SDS mag. Dejan Kaloh, ki je prepričan, da levosredinske vlade na nek način vedno siromašijo Maribor, “kar nikakor ni prav”.

Spomnimo, da je vlada Janeza Janše pod vodstvom SDS ustanovila oktobra 2020 Urad za demografijo, aprila letos pa so slovesno odprli prostore urada. Ustanovljen je bil za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije. Leta 1950 se je v Sloveniji namreč rodilo več kot 35.000 otrok, v zadnjih letih pa je ta številka padla pod 20.000. Urad za demografijo je vlada Janeza Janše ustanovila prav zaradi demografskih problemov. Ob tem je bil poudarjen sistemski pristop k problemu, da se usklajuje različne politike od razvojne, socialne do mnogih drugih ter da bo urad usklajeval vse tiste naloge, ki bodo zagotovile, da bo v Sloveniji ponovno od 20.000 do 30.000 rojstev letno.

Poslanec Kaloh je ob sedanjem ukinjanju Urada dejal: “Le nekaj mesecev nazaj smo tukaj v času tretje vlade Janeza Janše slavnostno odprli Urad za demografijo. Da bomo decentralizacijo izvajali v praksi, je bila tudi zaveza v koalicijski pogodbi. Žal vlada Roberta Goloba ta urad ukinja.”

Kaloh je tudi prepričan, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kamor naj bi bili večinoma prestavljeni zaposleni iz Urada, ne more opravljati te funkcije. Ob tem je še poudaril, da kot poslanec ugotavlja, da so “pod levosredinskimi vladami vedno intence, da na nek način siromašijo Maribor, vedno siromašijo državne institucije, in to nikakor ni prav”:

“Najprej so želeli v Ljubljano preseliti Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ko jim to ni uspelo, pa je prišel na vrsto Urad za demografijo,« je bil ob ukinitvi urada še kritičen mag. Kaloh.

Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi molka mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki je ob odprtju urada dejal, da je bila poteza vlade državotvorno dejanje, skrbi pa ga tudi molk mariborskih poslancev Gibanja Svoboda, ki po njegovem mnenju očitno takšno ravnanje podpirajo.

Poslanec je še ocenil, da je bil Urad za demografijo organ, ki se je “na strokovni ravni ukvarjal z vedno večjimi geografskimi izzivi”. Opozoril je tudi, da naravni prirast v Sloveniji že nekaj let pada, s tem pa na dolgi rok “izumira slovenstvo”, vlada pa se je odločila ukiniti tako pomemben urad, ki se ukvarja prav s tem vprašanjem.

Takšno politiko je označil kot antimariborsko in antislovensko, zato se boji, kaj vse bo temu še sledilo. Poslanec se je vprašal, ali bo Maribor ostal še brez sedeža Pošte Slovenije in drugih nacionalno pomembnih ustanov oziroma podjetij.

“In vse to se dogaja kljub izjavam aktualnega premierja, da bo Maribor v času njegove vlade postal protiutež Ljubljani,” je še poudaril mag. Dejan Kaloh.

M. P.