mag. Karmen Furman: Ali se bo glede na znane poslovne rezultate, direktorja UKC Ljubljana pozvalo k odgovornosti?!

UKC Maribor je v prvih devetih mesecih letošnjega leta dosegel presežek prihodkov nad odhodki v višini 3,3 milijona evrov, pričakuje pa se uravnotežen poslovni izid do konca leta.

Po drugi strani pa UKC Ljubljana beleži negativen poslovni izid v višini 29,3 milijona evrov za prvih osem mesecev letošnjega leta. V UKC Maribor je začasno na čelu Vojko Flis, čeprav je bil obsojen zaradi nepravilnosti pri vodenju javnih naročil. V UKC Ljubljana pa je Marko Jug prevzel vodenje, čeprav je sprva izjavil, da ga to ne zanima.

Poslanka mag. Karmen Furman je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s poslovanjem UKC Ljubljana in UKC Maribor v letu 2023.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica,

verjetno so vam znani najnovejši podatki glede poslovanja obeh univerzitetnih kliničnih centrov:

  • Ocena poslovanja UKC Maribor v prvih devetih mesecih letošnjega leta kaže presežek prihodkov nad odhodki v višini 3,3 milijona evrov, ob koncu leta se pričakuje uravnotežen poslovni izid.
  • Poslovni izid prvih osmih mesecev letošnjega leta v UKC Ljubljana je negativen, in sicer v višini v višini kar 29,3 milijona evrov.

UKC Maribor od 1. oktobra 2023 kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodi Vojko Flis, po tem ko so nekdanji prvi možje na Ministrstvu za zdravje po večmesečnem spletkarjenju uspešno odstavili nekdanjega direktorja Antona Crnjaca. In kdo je Vojko Flis? Neuspešni kandidat Gibanja Svobode za župana v Mariboru in nekdanji prvi mož UKC Maribor, ki je bil pred kratkim zaradi nepravilnosti pri vodenju javnih naročil celo obsojen. Pred zasedbo v. d. stolčka je pripravil »Program UKC za obdobje šestih mesecev«, ki pa ni vseboval analize stanja, podprte s podrobnimi empiričnimi podatki, in vizije vodenja, temveč zgolj pet kratkih alinej, kaj naj bo počel.

Na drugi strani pa je stanje v UKC Ljubljana naslednje. V začetku letošnjega leta je vodenje prevzel Marko Jug, ki je ob nastopu funkcije v. d. generalnega direktorja z vso silo zatrjeval, da ga vodenje naše največje zdravstvene ustanove ne zanima, a si je, še danes iz neznanih razlogov, premislil, se prijavil na razpis in dobil polni mandat.

Glede na navedeno me zanima:

  1. Kako ocenjujete vodenje UKC Maribor v letu 2023?
  2. Kako ocenjujete vodenje UKC Ljubljana v letu 2023?
  3. Ali se vam, glede na znane poslovne rezultate, menjava na mestu direktorja UKC Maribor zdi smotrna in upravičena?
  4. Ali, glede na znane poslovne rezultate, razmišljate o tem, da bi direktorja UKC Ljubljana pozvali k odgovornosti?

Vir: SDS.si