Mag. Karmen Furman: Kakšni so razlogi, ki koncesionarje v zdravstvu ženejo k odločitvi, da zaprejo svoja vrata?

Poslanka mag. Karmen Furman

Koliko koncesionarjev družinske medicine je v zadnjih 5 letih prenehalo z delovanjem, opredeljeni pacienti pa so tako izgubili svojega zdravnika?

Poslanka mag. Karmen Furman je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s koncesionarji družinske medicine.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

čeprav so težke razmere na področju družinske medicine znane že dlje časa, je dejstvo, da je stanje v zadnjih mesecih postalo kritično. Zgodb o tem, kako državljani ne morejo niti osebno niti preko telefona dostopati do zdravnikov, je vse več, žal pa tudi vse pogosteje beremo o izčrpanosti in preobremenjenosti družinskih zdravnikov.

Ker je zdravnikov družinske medicine v javnih zdravstvenih zavodih premalo, so koncesionarji družinske medicine že vrsto let sestavni in nepogrešljivi del javne zdravstvene mreže. V kolikor ne bi imeli koncesionarjev, bi bilo število državljanov, ki so brez osebnega zdravnika, teh je po zadnjih podatkih okoli 75.000, še veliko več.

V luči zadnjih dogodkov, ki smo jim priča v prestolnici pa tudi drugod po Sloveniji, me zanima:

Zanima me:

  1. Koliko koncesionarjev družinske medicine je v zadnjih 5 letih prenehalo z delovanjem, opredeljeni pacienti pa so tako izgubili svojega zdravnika?
  2. V katerih slovenskih mestih je v zadnjih 5 letih največ koncesionarjev družinske medicine prenehalo z delovanjem?
  3. Kakšni so bili razlogi, ki so zgoraj omenjene koncesionarje gnali k odločitvi, da zaprejo svoja vrata? Je šlo za njihovo osebno odločitev ali za prenehanje koncesije?

Minister ima 30 dni časa za odgovor.

S. B.