Mag. Karmen Furman: “Kmalu ne bo dovolj zgolj populizem, takrat bodo šteli rezultati”

Poslanka mag. Karmen Furman med razpravo v državnem zboru (vir: Zajem zaslona)

V včerajšnji razpravi o kandidatu za mandatarja nove, 15. slovenske vlade, je sodelovala tudi bistriška poslanka mag. Karmen Furman.

Poslankina razprava je bila zelo zanimiva in povedna, zato jo objavljamo v nadaljevanju.

Poslanka Furmanova je uvodoma kandidatu Gibanja Svobode, SD in Levice čestitala, ker mu je “uspelo s populističnim političnim inženiringom in absolutno podporo mainstream medijev zapeljati toliko volivcev”. Poudarila je, da je dejstvo, da so nekateri med njimi danes, ko berejo njihove koalicijske zaveze iz pogodbe in poslušajo predvsem Golobove določene izjave, že globoko razočarani.

“Namreč, Robert Golob, današnji kandidat za mandatarja je v slovenskem političnem prostoru eklatanten primer, kako lahko s pomočjo praznega populizma in nekritične podpore vodilnih medijev narediš zgodovinski rezultat, in to brez neke prave resne ali konkretne vsebine,” je dodala poslanka Karmen Furman.

Furmanova je nadaljevala:

“Še nedolgo nazaj smo iz vodilnih medijev poslušali o svobodi – in Robert Golob si omisli Svobodo. Ker po poročanju teh istih medijev politične stranke niso priljubljene, si Robert Golob umisli – gibanje.

Nadaljuje s populizmom višjih plač, čeprav jih, kot kaže sedaj vsebina koalicijske pogodbe, pravzaprav želi delavcem znižati.

Govori o višjih pokojninah, čeprav jih politični odpisanci, ki bodo očitno sedaj z vašo pomočjo znova rehabilitirani, niso bili sposobni ali želeli dvigniti takrat, ko so za to imeli možnost.

Govorite o solastninjenju in soupravljanju, čeprav se med tistimi, s katerimi ste v preteklosti sodelovali, pravzaprav govori, da ste bili liberalec in kapitalist, ki bi najraje solastninil kar sam.

In na temelju tega vašega populizma, praznega populizma je očitno uspela nastati koalicijska pogodba, ki je pa pravzaprav povzeta po programu stranke Levice – no, nekaj malega so uspeli dodati še Socialni demokrati – in je v posameznih delih celo ustavno sporna.

A dejstvo je, da imate v parlamentu udobno večino in boste po vsej verjetnosti danes tudi potrjeni. S to potrditvijo pa bo konec tega populizma, pričelo se bo delo in nekaj bo potrebno tudi narediti.

Glede na vsebino, ki ste jo podpisali, pa dvomim v to oziroma resno mislim, da bodo takrat nastopile prve težave, ki jih bo slej ko prej občutila vsa Slovenija, predvsem pa naši državljani.

In tako kot že večkrat videno doslej bo takrat tranzicijska levica pač znova iskala nov politični obraz. Mogoče boste imeli srečo in bo takrat nov obraz rehabilitiral tudi vas, kot vi v teh dneh želite gospo Bratušek in Marjana Šarca, ki so jim navsezadnje dali volivci jasno vedeti, da jih v političnem prostoru več ne želijo gledati.

Moram pa reči, da me ob vaši napovedani avtoritarnosti preseneča predvsem nenavadna ponižnost vaših koalicijskih partnerjev, še zlasti radikalno ultimativne in doslej brezkompromisne Levice.

Glede na vaše sporočilo, ki ste ga dali koalicijskim partnerjem, da ste vi tisti, ki boste imeli prvo in zadnjo besedo, pa vam ob koncu sporočam, da ima v Sloveniji hvala bogu oblast še vedno ljudstvo.

In zato so volivke in volivci tisti, ki bodo imeli zadnjo besedo. In takrat ne bo dovolj zgolj populizem, takrat bodo šteli rezultati.

Glede na videno in slišano pa se bojim, da bo s koncem vašega mandata, pa kadar koli že ta bo, potrebna konkretna sanacija marsikaterega področja z dobrobit in boljše življenje naših državljanov.”

S. B.