Mag. Karmen Furman: Koliko bodo davkoplačevalce stala novoustanovljena ministrstva?

Mag. Karmen Furman

Poslanka mag. Karmen Furman je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s številom novih zaposlitev na vsakem od novoustanovljenih ministrstev in celokupnimi stroški ustanovitve.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Slabe tri tedne po aprilskih državnozborskih volitvah, je vlada v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o spremembah Zakona o vladi. Reorganizacijo vlade si je zamislila s povečanjem števila ministrstev na 20 (19 resornih in eden brez resorja). Predstavniki vlade so takrat javno zatrjevali, da predvidena reorganizacija za proračun ne bo pomenila nobenih dodatnih stroškov. Po sprejetju spremenjenega Zakona o vladi pa nas mediji sedaj nasprotno obveščajo, da bo rebalans proračuna potreben zaradi novih zaposlitev na ministrstvih in drugih stroškov, ki jih ustanovitev le-teh prinaša.

Glede na navedeno sprašujem naslednje:

1. Koliko novih zaposlitev (brez razporeditve med ministrstvi) je predvidenih na novoustanovljenih ministrstvih in koliko (točen znesek) finančnih sredstev bo za to potrebnih? Prosim za točno številko.

2, Koliko novih zaposlitev bo potrebnih na ministrstvih, ki s prenosom pristojnosti med ministrstvi pridobivajo nove obveznosti in koliko (točen znesek) bo to stalo davkoplačevalce?

3. Koliko znaša znesek vseh predvidenih finančnih sredstev za reorganizacijo vlade (dodatni prostori, oprema, zaposlitve ipd.)?

Vir: SDS.si