Mag. Karmen Furman: Na poti do znižanja cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme

Poslanka mag. Karmen Furman (vir: Zajem zaslona)

Na včerajšnjem parlamentarnem odboru za notranje zadeve je bil potrjen predlog Zakona o javnem naročanju na področju nabav v zdravstvu.

Predlagane spremembe bodo omogočile znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinskih opreme.

Spomnimo. V državnem zboru sta bili ustanovljeni dve preiskovalni komisiji, eno je vodila Jelka Godec, drugo vodi mag. Karmen Furman. Obe komisiji sta potrdili večletno negospodarno in netransparentno ravnanje z javnimi financami, povezanimi z nabavami in upravljanjem z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

Včeraj je bila na to temo tudi novinarska konferenca. Na njej so sodelovali poslanci in poslanke poslanskih skupin SDS, NSi in SNS.

Poslansko skupino SDS je zastopala poslanka mag. Karmen Furman, poslansko skupino NSi je zastopal Andrej Černigoj, poslansko skupino SNS pa Zmago Jelinčič Plemeniti. Nastopil je tudi predstavnik stroke, kardiolog dr. Blaž Mrevlje.

Karmen Furman je izpostavila šokanten primer, ko so v komisiji, ki jo vodi, ugotovili, da so v neki bolnišnici preplačali kolčne opornice za 75 odstotkov, v primerjavi z najnižjo ceno, ki jo je plačala ena izmed slovenskih bolnišnic.

Glede zakonskih sprememb je dejala:

“Kot temeljno spremembo zakona predlagamo regulacijo cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. Menimo namreč, da bi se z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale.”

Dr. Mrevlje je začel z osebno izkušnjo. “Potrebo po spremembah, ki se trenutno dogajajo in upam, da se bodo zgodile, sva z prof. dr. Markom Nočem zaznala že leta 2012. Takrat je, danes že vemo, da s figo v žepu, takratni direktor UKC Ljubljana dr. Simon Vrhunec pozval zdravnike, da če kdo ve za kakšne nižje cene ali kakršnokoli možnost nabav, naj pri tem pomaga. Eno tretjino obstoja samostojne Slovenije se že trudimo in borimo, pa se še nič ni zgodilo.”

Poudaril je, da se je takrat odprla Pandorina skrinjica. Takrat sta z dr. Nočem pridobila cene za žilne opornice iz Poljske in Nemčije, kar je botrovalo odkritju, da so bile cene v tujini tri do štirikrat nižje kot v UKC Ljubljana. “Ovrgli smo, kar se je do takrat govorilo in sicer da se na evropskem tržišču medicinske opreme ne da kupovati in da so cene tako visoke zaradi majhnosti slovenskega tržišča.”

Spomnil je tudi na posebno oddajo na RTV, Ekstravizor, na kateri je direktor UKC Ljubljana Vrhunec priznal, da so samo s to potezo, na eni zdravstveni ustanovi, na enem medicinskem materialu, privarčevali več kot 2,5 milijona evrov. Takrat sta z dr. Nočem tudi zaznala, da je potrebno uvesti referenčne cene tudi za vse ostale artikle, ki jih nabavljajo zdravstvene ustanove.

Tako bi se po njegovi oceni lahko privarčevalo okrog 400 milijonov letno.

“Sledila je prva preiskovalna komisija, ki je obravnavala samo mega korupcijski škandal, žilne opornice. Poročilo je javno dostopno na spletni strani Državnega zbora. Notri je na 400 straneh jasno popisano, kdo, kje in kako so kradli davkoplačevalski denar s prirejenimi javnimi razpisi za vzdrževanje visokih cen. Sledila je druga preiskovalna komisija, ki jo vodi Karmen Furman, kjer smo ugotavljali podobne zadeve, vendar s področja kolkov.”

“Vesel sem, da se je stvar toliko premaknila, da imamo danes predlog zakona, ki vsebuje prvo in glavno točno, to so referenčne cene, s čim skušamo zajeziti korupcijo in organiziran kriminal v zdravstvu. Osebno predlog zakon podpiram. Glede na odzive opozicije predvidevam, da pri obravnavi in potrjevanju tega zakona ne bi smelo biti težav.”

V nadaljevanju sta v podporo zakona spregovorila še Andrej Černigoj iz NSi in Zmago Jelinčič Plemeniti iz SNS.

Predlog zakona bodo poslanci potrjevali na jutrišnji, četrtkovi, izredni seji državnega zbora.

Posnetek včerajšnje novinarske konference:

M. P.