Mag. Karmen Furman: Nekateri zaposleni v DSO kljub obljubam vlade Roberta Goloba ostali brez višjih plač!

Mag. Karmen Furman

Kdaj in kako konkretno bo Vlada RS zagotovila finančna sredstva za vse tiste zaposlene v domovih za starejše občane, ki bi v novembru morali prejeti višje oktobrske plače, poračun regresa za prehrano in poračun regresa za letni dopust pa tega zaradi njenega neučinkovitega dela niso dobili?

Poslanka SDS mag. Karmen Furman je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izplačilom višjih plač zaposlenim v domovih za starejše občane.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

sredi letošnjega septembra ste pompozno naznanili, da ste s sindikati javnega sektorja dosegli dogovor glede zvišanja plač javnim uslužbencem za 4,5 odstotka, ki je stopil v veljavo 1. oktobra letos. Dogovorili ste se tudi za dodaten dvig plač spomladi prihodnje leto, za zvišanje nadomestila za malico in za poračun regresa za letni dopust.

Pred dobrim tednom dni, ko so javni uslužbenci na svoje bančne račune začeli prejemati oktobrske plače, smo prejeli prva opozorila, da so zaposleni v posameznih domovih za starejše občane prejeli nižje plače, kot jim pripadajo, ostali so tudi brez poračuna regresa za prehrano in poračuna regresa za letni dopust, ker Vlada Republike Slovenije domovom za starejše občane ni zagotovila finančnih sredstev. Na slednje sem opozorila na izredni seji državnega zbora v petek, 11. novembra, ko smo obravnavali predlog Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan mi je odgovoril: »Mi smo v kontaktu s posameznimi zavodi, ki imajo likvidnostne težave in jim poskušam pomagati, da bodo te plače seveda lahko tudi izplačali.«

Danes, 16. novembra, pa lahko v medijih beremo, da so nekateri domovi za starejše občane zaradi referenduma glede novele Zakona o dolgotrajni oskrbi prisiljeni v najem kredita za izplačilo plač in stroškov. Gre za izjemno zavajajoče navedbe tako vas kot medijev, na katere smo v Slovenski demokratski stranki že večkrat odgovorili. Tako višje oskrbnine v domovih kot višje plače javnih uslužbencev nimajo popolnoma nobene povezave z referendumom. Sprejemanje in uveljavljanje hitrih in učinkovitih ukrepov za spopad z vsesplošno draginjo je v tem času vaša primarna naloga, ki pa ji več kot očitno niste kos. Prav tako je z vaše strani izjemno neodgovorno, da zadeve obljubite, se z njimi hvalite, vendar zanje ne zagotovite finančnih sredstev.

Zanima me:

  1. Kdaj in kako konkretno boste zagotovili finančna sredstva za vse tiste zaposlene v domovih za starejše občane, ki bi v novembru morali prejeti višje oktobrske plače, poračun regresa za prehrano in poračun regresa za letni dopust pa tega zaradi vašega neučinkovitega dela niso dobili?
  2. Kdaj boste vladni in koalicijski predstavniki prenehali z zavajajočo kampanjo, češ da so se oskrbnine v domovih povišale zaradi referenduma glede novele zakona o dolgotrajni oskrbi, čeprav smo te navedbe že večkrat demantirali?

S. B.