Mag. Karmen Furman opozarja na nepravilnosti pri snemanju sej preiskovalne komisije

Poslanka mag. Karmen Furman

Mag. Karmen Furman, predsednica Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, je podala javno zahtevo na RTVSLO, da v njihov arhiv dodajo celoten posnetek iz 19. seje preiskovalne komisije, saj državljanke in državljani nimajo možnosti, da bi videli pričanje prve priče.

Poslanka je zapisala, da kot predsednica preiskovalne komisije mora opozoriti na številne nepravilnosti, ki so se zgodile v sklopu predvajanja zadnje 19. seje Preiskovalne komisije.

RTV Slovenija je prenos začeli pozneje kot je bilo to prvotno zastavljeno v njihovem lastnem programskem razporedu. Odgovorne na nacionalni televiziji je vprašala, zakaj so se tako odločili in zakaj dela seje, ki je bil odprt za javnost, niso predvajali v realnem času, čeprav so imeli to možnost.

Nadalje je zapisala: “V vašem arhivu ne najdemo prvega dela 19. redne seje Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Obstaja zgolj posnetek nadaljevanja seje. Posledično tako državljanke in državljani niso imeli možnosti, da bi videli pričanje prve priče in te možnosti zaradi manjkajočega posnetka nimajo niti sedaj.

Kot javna televizija, ki je v skladu z zakonom dolžna obveščati ljudi o aktualnih temah, ste se odločili, da ta pomemben del zamolčite. Davkoplačevalci imajo pravico vedeti, kam gre denar, ki ga mesečno plačujejo za javno zdravstvo. Pravico imajo, da so o tem obveščeni in vi kot javni zavod ste tisti, ki jim morate to pravico zagotoviti.

Rada bi vas opozorila tudi na nepravilnosti pri naslavljanju Preiskovalne komisije. Celoten naziv je takšen: Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. V prejšnjih zasedanjih se je Preiskovalna komisija res ukvarjala zgolj z nepravilnostmi na področju programa srčne kirurgije in vaš naslov ni bil zavajajoč, v tem delu pa se Preiskovalna komisija ukvarja z nepravilnostmi na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Prosila bi vas, da pri svojih prenosih in v arhivu uporabite ali celoten naziv preiskovalne komisije ali pa tisti del imena (torej področje nepravilnosti pri nabavah in upravljanju z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom), s katerim se Preiskovalna komisija konkretno ukvarja. Namen pravilnega poimenovanja je, da ljudem jasno in natančno povemo, kaj trenutno preiskujemo.

Pozivamo vas, da na spletnih straneh objavite posnetek celotnega dela seje, ki je bil odprt za javnost. Hkrati pa, da podate odgovore na vprašanja, zakaj je prišlo do vseh nepravilnosti, ki sem jih omenila,” je zapisala poslanka mag. Karmen Furman.

M. P.