Mag. Karmen Furman: V zdravstvo v naslednjih 10 letih dve milijardi evrov

Poslanka mag. Karmen Furman

Slovenski zdravstveni sistem je v zadnjih letih prepoznaven predvsem po slabšajoči se dostopnosti pacientov do njihovega zdravljenja, zastarelih prostorih, iztrošeni opremi, pomanjkanju kadra in posledično seveda tudi vse daljših čakalnih vrstah.

Danes že nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je v čakalnih dobah pred časom med drugim povedal: “Ob začetku mojega prvega mandata ministra za zdravje leta 2013 je bilo 7.840 čakajočih nad strokovno dopustno čakalno dobo. Ko pa sem vodenje ministrstva za zdravje prevzel v letu 2020, jih je bilo kar 73.765. To jasno kaže, da ukrepi, ki smo jih izvajali do sedaj, žal, niso prinesli želenih rezultatov.”

Na to je v preteklih v državnem zboru opozorila bistriška poslanka mag. Karmen Furman in dejala, da je bil obstoječi zdravstveni sistem v letih pod vladavino predvsem levih vlad, zanemarjen in pozabljen, zato ga je treba korenito spremeniti.

Slovensko zdravstvo je potrebno posodobiti in optimizirati njegovo delovanje ter s tem na prvo mesto dejansko postaviti pacienta, njihovo oskrbo, a ne zgolj z besedami, temveč z dejanji, da bodo ljudje imeli dostop do zdravstvenih storitev takrat, ko jih tudi potrebujejo,” je opozorila Furmanova.

Zaradi preteklega nezadostnega vlaganja v zdravstveno infrastrukturo je danes iztrošenost opreme in prostorov izjemna. Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je junija letos objavilo, da je delež odpisane opreme v slovenskih bolnišnicah že preko 80 %.

Na primarnem nivoju imamo v Sloveniji 62 zdravstvenih zavodov, ki so eden od ključnih stebrov našega zdravstvenega sistema, pa se v zadnjih letih vanje praktično ni vlagalo.

Vlada Janeza Janše je zdaj pripravila zakon, ki so ga v preteklih dneh potrdili tudi v državnem zboru.

Zakon za sanacijo in modernizacijo slovenskega zdravstva v naslednjih desetih letih, torej do leta 2031, predvideva skoraj dve milijardi evrov, pri čemer bo črpanje teh sredstev poleg proračuna predvideva tudi iz sredstev evropskega načrta za okrevanje in odpornost ter kohezijskih sredstev.

Gre tudi za prvi zakon v 30 letih samostojne Slovenije, s katerim so predvidena nujno potrebna vlaganja v naš zdravstveni sistem.

“V Slovenski demokratski stranki menimo, da je takšna nadgradnja zdravstvenega sistema nujna za varno, kakovostno in pravočasno zdravljenje pacientov, ter boljše delovno okolje zaposlenih v zdravstvu,” je v predstavitvi zakona v državnem zboru povedala mag. Karmen Furman.

Več o tem lahko preberete tukaj: Mag. Karmen Furman

M. P.