Mag. Karmen Furman: Zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake

Vir: SDS.si

Po napadih na zdravstveno osebje je Zdravniška zbornica Slovenije v začetku februarja  vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor zoper zaposlene v zdravstvu. Zdravniške organizacije od vlade pričakujejo aktivno kampanjo, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu.

Poslanka mag. Karmen Furman je na vlado naslovila pisno poslansko pobudo v zvezi z ukrepi za umiritev in preprečevanje konflikta med pacienti in zdravstvenim osebjem.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Dne 16. maja 2023 sem prejela vaš odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z nedopustnim širjenjem konflikta med pacienti in zdravstvenim osebjem.

Naj uvodoma izrazim protest, saj ste odgovor posredovali tri mesece po prejetju vprašanja, čeprav Poslovnik državnega zbora nalaga 30 dnevni rok. A ker ste za odgovor potrebovali toliko časa, bi pričakovala, da boste pripravili vsebinsko bogat in v konkretne rešitve usmerjen odgovor, ki bo reševal pereče vprašanje konflikta med pacienti in zdravstvenim osebjem, ki je pod aktualno vlado zaradi določenega dela civilne družbe razširjen kot še nikoli prej. Žal pa ste v kratkem odgovoru po večini nanizali splošne »floskule« in obstoječe zakonske podlage, ki aktualnega stanja več kot očitno ne rešujejo, kampanja, ki jo navajate, pa po mnenju mnogih sploh ne naslavlja problematike, ki jo izpostavljam, temveč zasleduje drugačne cilje. Zato se z novim pisnim poslanskim vprašanjem ponovno obračam na vas in tokrat prosim za konkretnejše odgovore.

Naj spomnim. Po nedopustnih in vsega obsojanja vrednih napadih na zdravstveno osebje je Zdravniška zbornica Slovenije v začetku februarja na predlog skupine Mladi zdravniki Slovenije vložila kazenske ovadbe zoper deset posameznikov, ki so na družbenih omrežjih širili sovražni govor, usmerjen zoper zaposlene v zdravstvu. Zdravniške organizacije od Vlade RS oziroma Ministrstva za zdravje med drugim pričakujejo aktivno kampanjo z jumbo plakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake.

Zanima me:

1.     Ali in kdaj boste pričeli z aktivno kampanjo z jumbo plakati, ki bo opozarjala, da zdravniki niso krivi za slabo stanje v zdravstvu in njegove sistemske napake?

2.     V kolikor predloga iz prvega vprašanja ne nameravate izvesti, me zanima, zakaj ne, in ali ste o tem že obvestili zdravniške organizacije?