Magna pokusne proizvodnje ne bo zagnala

Magna je včeraj od ministrstva za okolje in prostor prejela poskusno obratovalno dovoljenje, ki je namenjeno za zagon poskusnega obratovanja tovarne. A v Magni strojev vseeno ne bodo zagnali. Menijo, da to ni dovolj.

Poskusno obratovalno dovoljenje je izdano za eno leto in je bilo izdano na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani.

Po poročanju Radia Slovenije v Magni o zagonu lakirnice ne razmišljajo, saj naj bi s tem kršili zakonodajo. Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja so tudi potrdili, da so začeli organizacijske priprave na selitev proizvodnje nazaj v Gradec.

Pravnomočnost dovoljenja je namreč zelo negotova, saj je okoljevarstvena organizacija Rovo napovedala vložitev tožbe na upravno sodišče, kar pravnomočnost lahko zavleče za dlje časa.

Obstaja tudi možnost uspešnosti tožbe, saj gre za očitke o kršitvah Zakona o vodah.

Predstavnik organizacije Rovo Gorazd Marinček je vladi sicer že večkrat predlagal, naj spremeni zakon o Magni tako, da “povozi” Zakon o vodah. Le tako bo investicija skladna z zakonodajo. Tega pa vlada ne želi storiti. Marinček tako zavrača krivdo za negotovost glede Magnine proizvodnje v Hočah in glede že zaposlenih delavcev.

Sestanek ministrstva za gospodarstvo ter ministrstva za okolje in prostor s predstavniki organizacije Rovo naj bi bil danes.

M. P.