Maribor avgusta v znamenju gorskega kolesarjenja

Mariborski kolesarski park na Pohorju ta konec tedna gosti evropsko prvenstvo za gorske kolesarje v spustu. Hkrati bo to generalka za tekmo svetovnega pokala v Mariboru, ki bo na sporedu teden dni kasneje.

Od Slovencev bo na domačem EP nastopilo deset tekmovalcev in tekmovalk v treh kategorijah.

V prvi polovici meseca avgusta se bo v Mariboru mudila celotna svetovna elita gorskega kolesarjenja v disciplini spust. Mariborski Bike Park bo prizorišče kar treh tekem – evropskega in svetovnega pokala ter prvič v zgodovini tudi evropskega prvenstva.

Medtem ko se je evropski pokal že odvil 3. avgusta, se dogajanje v Mariboru nadaljuje z evropskim prvenstvom med 6. in 8. avgustom ter že več letnim svetovnim pokalom, ki bo letos v Mariboru potekal 14. in 15. avgusta.

Pričakuje se, da se bo večina tekmovalcev udeležila obeh velikih tekmovanj, nekateri tudi vseh treh, Maribor pa bo v tem obdobju gostil približno 1500 tekmovalcev. Obe evropski preizkušnji bosta sicer prav tako potekali po WorldCup progi, ki pa se bo po tehnični zahtevnosti razlikovala od tiste, pred katero imajo veliko spoštovanje tudi najboljši na svetu.

Letošnjo tekmo za svetovni pokal v gorskem kolesarjenju v disciplini spust bo zaznamovala tudi nova lokacija ciljne arene. Letos bodo progo, na kateri se bodo preizkusili najboljši “spustaši” na svetu, podaljšali vse do parkirišča pod Pohorjem.

“Atraktivni skok in spust do parkirišča, kjer bodo tekmovalce pričakali navijači, je zagotovo največja tehnična sprememba na progi letos,” je povedal vodja tekmovanja Iztok Kvas.

Pričakuje se, da bo preko neposrednega televizijskega prenosa svetovni pokal spremljalo okoli 81 milijonov gledalcev iz 110 držav. Televizijski prenos bo več milijonom gledalcev približal naravne lepote Slovenije, predvsem Pohorje, ki je vpeto med naravo in mesto.

V letošnjem letu si organizatorji veselijo predvsem povratka gledalcev, navdušenja nad tem ne skrivajo niti tekmovalci.

Program tekmovanja Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup je na voljo TUKAJ.

Vır: Društvo gorskih kolesarjev Pohorje

M. P.