Maribor: Mag. Dejan Kaloh kandidat za župana

Mag. Dejan Kaloh na današnji predstavitvi županske kandidature. (vir: Twitter)

Kandidat Slovenske demokratske stranke za župana Mestne občine Maribor je vodja lokalnega odbora stranke, sicer pa poslanec mag. Dejan Kaloh.

Kaloh med drugim napoveduje razvoj vseh delov občine, ne le središča mesta, krepitev turistične ponudbe z izgradnjo razglednega stolpa v obliki grozda ter ponovno odprtje Koroške ceste za enosmerni motorni promet.

Predlagatelj županske kandidature je nekdanji rektor Univerze v Mariboru Ivan Rozman. Na današnji predstavitvi v Malečniku je izpostavil Kalohovo dosedanje “stalno zavzemanje za dobrobit Maribora in vseh njegovih prebivalcev”.

Mag. Dejan Kaloh

Kaloh je od leta 2018 poslanec SDS v državnem zboru, pred tem je bil strokovni sodelavec v poslanski skupini SDS in svetovalec ministra za notranje zadeve. Vodenje mariborskega mestnega odbora SDS je prevzel marca 2019.

Vedno poudarja, da je “lokalpatriot”. Že v času vlade Janeza Janše se je močno zavzemal za mariborske projekte, med drugim izgradnjo Centra Rotovž ter obnovo promenade v Mestnem parku in Dvorane Tabor. “Nikoli me ni bilo strah potrkati našemu ministru na vrata,” je povedal.

Poudaril je, da bo v primeru izvolitve za razliko od sedanjega župana Saše Arsenoviča poskrbel za razvoj vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti, deloval kot “človek dialoga” in sodeloval s strokovnjaki.

Prizadeval si bo, da v Maribor pripelje sedež kakšne državne institucije ali državnega podjetja. Podpiral bo “zeleno, pametno in ustvarjalno gospodarstvo”, krepil podporno okolje za podjetnike in se tesneje povezoval s sosednjo Občino Hoče-Slivnica za zagon mariborskega letališča.

Nujni so tudi krepitev turistične ponudbe v občini, obnova kopališča na Mariborskem otoku in dvorca Betnava, vrnitev tekmovanja za Zlato lisico na Pohorje in preveritev učinkovitosti Javnega holdinga Maribor. Problematično se mu zdi dosedanje zadolževanje občine in urejanje prometa v mestu.

V novem sklicu mariborskega mestnega sveta SDS pričakuje najmanj 10 od skupno 45 sedežev, medtem ko jih trenutno zaseda tri. Po besedah mestne svetnice Vladimire Cokoje so njihovi kandidati različnih generacij in strok, med drugim poleg aktualnih mestnih svetnikov še nekdanji predsednik sveta UKC Maribor Kazimir Miksić, biologinja Mojca Čizek Sajko, ekonomistka Ksenija Vaš in radijski moderator Miro Kodrič.

Mag. Dejan Kaloh na današnji predstavitvi županske kandidature. (vir: Twitter)

M. P.